Oud en Nieuw is altijd een groot feest. We nemen feestelijk afscheid van het oude en verwelkomen het nieuwe jaar. Oliebollen, vuurwerk, champagne, de beste wensen en veel gezelligheid zijn de ingrediënten van een geslaagde jaarwisseling.

Carbidschieten

Wilt u op Oudejaarsdag carbidschieten? Dit moet u melden aan de gemeente voor 18 december. U kunt dit doen met een online formulier. Carbidschieten is toegestaan op een aantal plaatsen, tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Zodra de locaties van carbidschieten bekend zijn, zullen wij ze met u delen op deze pagina.

Doet u mee? Tips voor de BOCK: Bewust Oplettende Carbid Knaller

De BOCK-campagne draait om veilig carbidschieten, waarbij de BOCK (vergelijkbaar met de BOB in het verkeer) een oogje in het zeil houdt. Deze BOCK hanteert vijf regels:

  • Goede voorbereiding: Informeer tijdig bij de gemeente naar de voorwaarden en vergunningen
  • Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril
  • Goed materiaal: Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem, schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus niet achteruit kan schieten na het ontsteken
  • Veilig aansteken: Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl u aan de zijkant van de melkbus staat. Ga er nooit op zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.
    EHBO: Zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn.

Vuurwerk afsteken

Zorg goed voor uw ogen

Helaas zijn er ieder jaar weer slachtoffers van vuurwerk, die noodgedwongen een bezoekje moeten brengen aan het ziekenhuis. Eén van de meest voorkomende verwondingen is oogletsel. Steekt u of uw kind vuurwerk af tijdens de jaarwisseling? Dan is een vuurwerkbril een goede manier om uw ogen te beschermen. De polikliniek Oogheelkunde van ziekenhuis Tjongerschans deelt daarom gratis vuurwerkbrillen uit. U kunt deze tot 31 december afhalen bij de polikliniek, zolang de voorraad strekt.