Toeristenbelasting

Overnacht u in de gemeente Heerenveen? Bijvoorbeeld in een hotel, pension, caravan of bungalow? En bent u geen inwoner van de gemeente? Dan betaalt u toeristenbelasting.

Waarom is er toeristenbelasting?

Een gemeente ontvangt van het Rijk een bedrag per inwoner. Wanneer er toeristen verblijven in een gemeente, maakt de gemeente ook meer kosten. Bijvoorbeeld om straten en stranden schoon te houden, voorzieningen, wegen en paden aan te leggen en te onderhouden. Voor die extra kosten kan de gemeente toeristenbelasting innen.

Informatie voor bezoekers

Overnachten in de gemeente Heerenveen

Wanneer u in de gemeente Heerenveen overnacht en hiervoor een vergoeding betaalt, moet u toeristenbelasting betalen. Dit geldt alleen wanneer u niet ingeschreven staat in de gemeente Heerenveen. Bijvoorbeeld bij een verblijf in een hotel, caravan, B&B of recreatiewoning. De toeristenbelasting betaalt u aan de ondernemer die het verblijf aanbiedt. De ondernemer draagt de toeristenbelasting daarna af aan de gemeente.

Hoe hoog is de toeristenbelasting?

In 2023 zijn er twee tarieven in de gemeente Heerenveen:

  • Verblijft u in een hotel, B&B of recreatiewoning? Dan is het tarief € 2,35 per persoon per nacht.
  • Verblijft u in een caravan of groepsaccommodatie? Dan is het tarief € 1,- per persoon per nacht.

Informatie voor verhuurders

Wanneer u een verblijf met overnachting verhuurt in de gemeente Heerenveen aan personen die niet zijn ingeschreven in de gemeente, betaalt u toeristenbelasting. U kunt deze belasting doorberekenen aan uw gasten.

  • Het tarief per persoon per nacht geldt voor elke leeftijd
  • Toeristenbelasting geldt niet aan boord van een plezier)vaartuig, motor- en zeilboten
  • Het tarief p.p.p.n. voor overnachting in een hotel, B&B of recreatiewoning bedraagt € 2,35
  • Het tarief p.p.p.n. voor overnachting op toeristische plaatsen en (vaste) jaar- en seizoenplaatsen en in groepsaccommodaties bedraagt € 1,-

Aangifteformulier

Na afloop van het belastingjaar ontvangt elke verhuurder een aangifteformulier toeristenbelasting van de gemeente. Naar aanleiding van het ingevulde aangifteformulier legt de gemeente de belastingaanslag op aan de verhuurder.

Nachtverblijfregister

In de registratie (nachtverblijfregister) houdt u bij hoeveel gasten u ontvangt. Dit is een wettelijke verplichting. Het nachtverblijfregister moet bij een controle of op verzoek kunnen worden getoond. In ieder geval moeten de volgende zaken worden geregistreerd wanneer er gasten bij u verblijven:

  • Naam en woonplaats van de gast;
  • De aankomstdatum en vertrekdatum;
  • Het aantal personen dat bij u overnacht;
  • Het aantal overnachtingen.