Doodgeboren kind

De geboorte van een dood kindje is een ingrijpende gebeurtenis. U ziet uw kindje voor het eerst en moet meteen afscheid nemen. In een aantal gevallen bent u verplicht de geboorte en het overlijden van het kindje aan te geven bij de gemeente. Het is ook mogelijk om met terugwerkende kracht uw levenloos geboren kind te registreren in de Basisregistratie Personen (BRP).

Verplicht aangeven

Als uw kind dood is geboren na een zwangerschap langer dan 24 weken, bent u wettelijk verplicht om het aan te geven bij de gemeente. Ook moet u uw kind begraven of cremeren.

Wie kan aangifte doen?

  • de vader en/of de moeder
  • iemand die bij de bevalling aanwezig was
  • een medebewoner van het huis waar de bevalling plaatsvond
  • een medewerker van het ziekenhuis
  • de uitvaartverzorger

Meenemen

  • uw geldig identiteitsbewijs
  • de verklaring van de arts over het overlijden van het kind
  • Wat doet de gemeente met uw aangifte?

De gemeente maakt een overlijdensakte op en neemt deze op in het overlijdensregister. Wij kunnen uw kind op uw verzoek registreren in de Basisregistratie personen (BRP).

Als uw kind kort heeft geleefd

Als uw kind na de geboorte is overleden, geeft u de geboorte en het overlijden van uw kind aan. De gemeente maakt eerst een geboorteakte op en daarna een overlijdensakte.

Registreren

Ouders die dat wensen, kunnen vanaf 3 februari 2019 met terugwerkende kracht hun levenloos geboren kind registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Wanneer de geboorte heeft plaatsgevonden is niet relevant. Ook de duur van de zwangerschap is niet relevant voor de bijschrijving in de BRP.

Alsnog aangeven levenloos geboren kind

Is er geen akte opgemaakt, dan kunt u dit alsnog doen. Deze akte hebt u nodig voor het indienen van een registratieverzoek in uw woongemeente. Voor het opmaken van een akte kunt u contact opnemen met afdeling Burgerzaken, telefoonnummer 14 0513.

Wie kan registreren?

Vanaf inwerkingtreding kunt u het verzoek tot registratie van uw kind in de BRP alleen voor u zelf doen. Omdat het een uiterst persoonlijk verzoek is, kunt u dit verzoek niet namens uw partner doen.

Contact

Wilt u uw levenloos geboren kind registreren? Dan kunt u hiervoor een afspraak maken met de afdeling Burgerzaken, dit kunt u telefonisch doen via telefoonnummer 14 0513.

Geplaatst op 29 december 2016, 12:30 | Gewijzigd op 29 juni 2021, 15:20

Nieuws