Kinderen op reis

Reist u als enige ouder of verzorger samen met kinderen naar het buitenland? Of reist uw kind alleen naar het buitenland, zonder ouder of verzorger? Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. En soms moet u of uw kind of baby een verklaring bij zich hebben. Ook voert de Koninklijke Marechaussee uitgebreide controles uit om mogelijke internationale kinderontvoeringen te voorkomen.

Reizen met kinderen

In sommige landen moet u bewijzen dat u de ouder bent of het gezag hebt over de kinderen die met u meereizen. Bijvoorbeeld als uw kinderen de achternaam van uw partner hebben. Dan moet u een toestemmingsverklaring bij u hebben. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land waar u heen reist. Hebt u een toestemmingsverklaring nodig? Vul dan het formulier Toestemming voor minderjarige kinderen in en plaats uw handtekening. Voor de zekerheid kunt u in het gemeentehuis uw handtekening laten legaliseren. U kunt ook de naam van uw (huwelijks-)partner in uw paspoort of identiteitskaart laten opnemen. Dat regelt u bij de aanvraag van het reisdocument. Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid.

Alleenreizende kinderen

Reizen uw kinderen alleen naar het buitenland, zonder ouder of gezaghouder? Dan moeten zij altijd een Verklaring van toestemming reizen minderjarige (PDF 36 kB). Plaats op de verklaring uw handtekening. Voor de zekerheid kunt u in het gemeentehuis uw handtekening laten legaliseren.

Formulieren

Geplaatst op 12 december 2016, 14:08 | Gewijzigd op 4 december 2023, 11:31

Nieuws