Om een auto, vrachtwagen, bromfiets of ander motorvoertuig te besturen hebt u een rijbewijs nodig. Daarmee mag u rijden binnen de Europese Unie. Een rijbewijs vraagt u aan bij de gemeente.

Net geslaagd voor uw rijexamen?

Als u net geslaagd bent voor het rijexamen, dan hebt u een eerste rijbewijs nodig. Dit heet ook wel het beginnersrijbewijs.
Bent u nog geen 18 jaar en doet u mee aan 2todrive? Dan hebt u ook een begeleiderspas nodig. U kunt een begeleiderspas aanvragen bij de RDW. Vraag uw rijbewijs een dag na uw rijexamen aan. Het CBR heeft tijd nodig om bij de gemeente te registreren dat u geslaagd bent.

Om uw rijbewijs aan te vragen moet u eerst een afspraak maken.

Buiten Europese Unie?

Wilt u buiten de Europese Unie rijden? Dan hebt u een internationaal rijbewijs nodig. U kunt een internationaal rijbewijs aanvragen bij de ANWB.

Hoe lang is een rijbewijs geldig?

Een rijbewijs is tien jaar geldig. Vraag op tijd een nieuw rijbewijs aan.

Aanvragen of verlengen

Een rijbewijs vraagt u aan bij de gemeente. U regelt het in het gemeentehuis, u moet hiervoor eerst een afspraak maken.

Wat neemt u mee?

  • een geldig identiteitsbewijs
  • een recente, goed gelijkende pasfoto die voldoet aan alle eisen
  • als u uw rijbewijs vernieuwt (verlengt) of omwisselt: uw huidige rijbewijs
  • als u uw rijbewijs kwijt bent: de ingevulde verklaring van vermissing van de gemeente

Meer informatie over verlengen na uw 75ste? Kijk op de website van het CBR voor een handig stappenplan.

Kosten

  • € 44,65

U betaalt bij de aanvraag in het gemeentehuis.

Afhalen

Vijf werkdagen na uw aanvraag kunt u uw rijbewijs ophalen in het gemeentehuis. Als u bij de aanvraag uw mobiele telefoonnummer of uw e-mailadres hebt gegeven ontvangt u van ons een SMS of e-mail zodra het nieuwe rijbewijs klaar ligt.

Rijbewijs kwijt?

Rijbewijs kwijtgeraakt in Nederland?

Bent u uw rijbewijs kwijtgeraakt in Nederland? U kunt dat online regelen via de website van het RDW. U kunt ook bij ons een verklaring van vermissing invullen. Zo voorkomt u misbruik van uw rijbewijs. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. U krijgt een verklaring van vermissing. Dat hebt u nodig om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Deze verklaring geldt niet als vervanging van het vermiste rijbewijs.

Rijbewijs kwijtgeraakt in het buitenland?

Bent u uw rijbewijs kwijtgeraakt in het buitenland? Doe dan meteen aangifte bij de plaatselijke politie. Zo voorkomt u misbruik van uw rijbewijs. De politie maakt een proces-verbaal op. Vraag om een bewijs daarvan. U kunt uw vermissing online doorgeven via de website van het RDW. Of u kunt bij thuiskomst een verklaring van vermissing invullen bij de gemeente.

Rijbewijs teruggevonden?

Hebt u een rijbewijs als vermist aangegeven en vindt u het terug? Dan moet u dat inleveren bij de gemeente. U kunt het niet meer gebruiken. Het is niet meer geldig.