Om een auto, vrachtwagen, bromfiets of ander motorvoertuig te besturen hebt u een rijbewijs nodig. Daarmee mag u rijden binnen de Europese Unie. 

Rijbewijs aanvragen of (online) verlengen

U heeft al een rijbewijs in uw bezit en u wilt die gaan verlengen. Of u wilt een categorie-uitbreiding aanvragen. U doet dit zelf online via de website van RDW. Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Of bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Dan maakt u online een afspraak bij de gemeente.

Net geslaagd voor uw rijexamen?

Als u net geslaagd bent voor het rijexamen, dan hebt u een eerste rijbewijs nodig. Dit heet ook wel het beginnersrijbewijs.
Bent u nog geen 18 jaar en doet u mee aan 2todrive? Dan hebt u ook een begeleiderspas nodig. U kunt een begeleiderspas aanvragen bij de RDW. Vraag uw rijbewijs een dag na uw rijexamen aan. Het CBR heeft tijd nodig om bij de gemeente te registreren dat u geslaagd bent.

Om uw rijbewijs aan te vragen moet u eerst een afspraak maken.

Buiten Europese Unie?

Wilt u buiten de Europese Unie rijden? Dan hebt u een internationaal rijbewijs nodig. U kunt een internationaal rijbewijs aanvragen bij de ANWB.

Hoe lang is een rijbewijs geldig?

Een rijbewijs is tien jaar geldig. Vraag op tijd een nieuw rijbewijs aan.

Aanvragen of verlengen

Wat neemt u mee?

  • een geldig identiteitsbewijs;
  • een recente, goed gelijkende pasfoto die voldoet aan alle eisen;
  • als u uw rijbewijs vernieuwt (verlengt) of omwisselt: uw huidige rijbewijs;
  • als u uw rijbewijs kwijt bent: de ingevulde verklaring van vermissing van de gemeente.

Meer informatie over verlengen na uw 75ste? Kijk op de website van het CBR voor een handig stappenplan.

Rijbewijs online verlengen

Online aanvragen is alleen mogelijk voor het verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën. Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Dan moet u dat nog wel op het gemeentehuis te regelen.

Erkende fotograaf

Om het rijbewijs online te verlengen, is een pasfoto nodig die is gemaakt bij een erkende fotograaf of fotocabine. Een overzicht van erkende fotografen en fotocabines is te vinden op de de website locatiewijzer van RDW. Kies de optie: een rijbewijsfoto laten maken

Hoe werkt het?

U laat een foto maken door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. De fotograaf of fotocabine verstuurt de foto digitaal naar de RDW. Daarna kunt u met de DigiD-app met ID-check makkelijk en snel de aanvraag doen via de website www.rdw.nl/rijbewijsverlengen. Na twee werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen op het gemeentehuis.

In een filmpje worden de stappen voor het online verlengen precies uitgelegd.

YouTube video

Kosten

  • € 48,15

U betaalt bij de aanvraag in het gemeentehuis.

Afhalen

Aangevraagd op het gemeentehuis: vijf werkdagen na uw aanvraag kunt u uw rijbewijs ophalen in het gemeentehuis. Als u bij de aanvraag uw mobiele telefoonnummer of uw e-mailadres hebt gegeven ontvangt u van ons een SMS of e-mail zodra het nieuwe rijbewijs klaar ligt.

Online aangevraagd: twee werkdagen na uw aanvraag kunt u uw rijbewijs ophalen in het gemeentehuis.

Rijbewijs kwijt?

Rijbewijs kwijtgeraakt in Nederland?

Bent u uw rijbewijs kwijtgeraakt in Nederland? U kunt dat online regelen via de website van het RDW. U kunt ook bij ons een verklaring van vermissing invullen. Zo voorkomt u misbruik van uw rijbewijs. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. U krijgt een verklaring van vermissing. Dat hebt u nodig om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Deze verklaring geldt niet als vervanging van het vermiste rijbewijs.

Rijbewijs kwijtgeraakt in het buitenland?

Bent u uw rijbewijs kwijtgeraakt in het buitenland? Doe dan meteen aangifte bij de plaatselijke politie. Zo voorkomt u misbruik van uw rijbewijs. De politie maakt een proces-verbaal op. Vraag om een bewijs daarvan. U kunt uw vermissing online doorgeven via de website van het RDW. Of u kunt bij thuiskomst een verklaring van vermissing invullen bij de gemeente.

Rijbewijs teruggevonden?

Hebt u een rijbewijs als vermist aangegeven en vindt u het terug? Dan moet u dat inleveren bij de gemeente. U kunt het niet meer gebruiken. Het is niet meer geldig.