Overzicht

Om een auto, vrachtwagen, bromfiets of ander motorvoertuig te besturen hebt u een rijbewijs nodig. Daarmee mag u rijden binnen de Europese Unie. Een rijbewijs vraagt u aan bij de gemeente.

Net geslaagd voor rijexamen?

Als u net geslaagd bent voor het rijexamen, dan hebt u een eerste rijbewijs nodig. Dit heet ook wel het beginnersrijbewijs.
Bent u nog geen 18 jaar en doet u mee aan 2todrive? Dan hebt u ook een begeleiderspas nodig. U kunt een begeleiderspas aanvragen bij de RDW. Vraag uw rijbewijs een dag na uw rijexamen aan. Het CBR heeft tijd nodig om bij de gemeente te registreren dat u geslaagd bent.

Buiten Europese Unie?

Wilt u buiten de Europese Unie rijden? Dan hebt u een internationaal rijbewijs nodig. U kunt een internationaal rijbewijs aanvragen bij de ANWB.

Hoe lang is een rijbewijs geldig?

Een rijbewijs is tien jaar geldig. Vraag op tijd een nieuw rijbewijs aan.

Aanvragen

Wat neemt u mee?

  • een geldig identiteitsbewijs
  • een recente, goed gelijkende pasfoto die voldoet aan alle eisen
  • als u uw rijbewijs vernieuwt (verlengt) of omwisselt: uw huidige rijbewijs
  • als u uw rijbewijs kwijt bent: de ingevulde verklaring van vermissing van de gemeente

Kosten

  • €38,95

U betaalt bij de aanvraag in het gemeentehuis.

Afhalen

Rijbewijs ophalen

Vijf werkdagen na uw aanvraag kunt u uw rijbewijs ophalen in het gemeentehuis. Als u bij de aanvraag uw mobiele telefoonnummer of uw e-mailadres hebt gegeven ontvangt u van ons een SMS of e-mail zodra het nieuwe rijbewijs klaar ligt.

Rijbewijs kwijt?

Rijbewijs kwijtgeraakt in Nederland?

Bent u uw rijbewijs kwijtgeraakt in Nederland? Vul dan meteen een verklaring van vermissing in bij de gemeente. Zo voorkomt u misbruik van uw rijbewijs. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. U krijgt een verklaring van vermissing. Dat hebt u nodig om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Deze verklaring geldt niet als vervanging van het vermiste rijbewijs.

Rijbewijs kwijtgeraakt in het buitenland?

Bent u uw rijbewijs kwijtgeraakt in het buitenland? Doe dan meteen aangifte bij de plaatselijke politie. Zo voorkomt u misbruik van uw rijbewijs. De politie maakt een proces-verbaal op. Vraag om een bewijs daarvan. In Nederland kunt u dan zo snel mogelijk een verklaring van vermissing invullen bij de gemeente.

Rijbewijs teruggevonden?

Hebt u een rijbewijs als vermist aangegeven en vindt u het terug? Dan moet u dat inleveren bij de gemeente. U kunt het niet meer gebruiken. Het is niet meer geldig.