Team Jeugd en Gezin (TJG)
Team Jeugd en Gezin (TJG) is een specialistisch jeugdteam dat er is voor die gezinnen die hulp nodig hebben bij opgroeien en opvoeden en waarbij preventieve hulp (nog) onvoldoende aansluit. Door contact op te nemen met TJG wanneer u zorgen heeft, kunnen we er samen aan werken zo snel mogelijk passende hulp aan te bieden.
Hieronder kunt u een keuze maken voor meer informatie over het Team Jeugd en Gezin.
Veilig en zorgeloos opgroeien, dat wil iedereen graag. Maar soms lukt dat niet. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld omdat er problemen zijn binnen het gezin waarin je opgroeit. Of omdat je je niet prettig voelt in je omgeving. Maar het kan ook zijn dat je moeite hebt om aansluiting te vinden bij je leeftijdsgenoten. Het is dan fijn als je hulp kan krijgen. Team Jeugd en Gezin (TJG) van de gemeente Heerenveen is er dan voor jou.
Wat doet TJG
TJG is er speciaal voor jongeren zoals jij, die hulp nodig hebben bij opgroeien. Misschien krijg je al hulp aangeboden van een jeugdhulpverpleegkundige, (school)maatschappelijke werker of jongerenwerker, maar heeft dit niet het resultaat opgeleverd waar je op had gehoopt. Je kunt dan TJG inschakelen. Een gezinswerker komt dan bij jou op bezoek. Samen brengen jullie jouw situatie in kaart. Hierbij gaan we ook in gesprek met belangrijke personen uit jouw omgeving. Op deze manier krijgt de gezinswerker een goed beeld van jouw hulpvraag en de eventueel eerder geboden hulp. Zo komen we tot een plan waar iedereen achter straat en tot de meest passende zorg in jouw situatie. Indien gewenst kan TJG de regie over de zorg en hulp nemen. Op deze manier heb je één aanspreekpunt. Dit kan fijn zijn als er meerdere (zorg)professionals betrokken zijn bij jouw situatie en/of wanneer het jou of je ouder(s)/verzorger(s) te ingewikkeld lijkt om alles te regelen.
Zorg op welk gebied?
Mogelijke zorggebieden waarover je contact met TJG kunt opnemen zijn:
- je voelt je niet prettig in de omgeving waarin je opgroeit
- er zijn psychische/psychiatrische problemen
- je ervaart spanningen thuis, bijvoorbeeld door een scheiding, stoornis of verslaving
- je bent zwanger en maakt je daar zorgen over
Familiegroepsplan
Soms is het opstellen van een familiegroepsplan een fijne (goede) toevoeging. Dit is een plan dat samen met familie, vrienden en anderen uit jouw omgeving gemaakt kan worden om een vraag of probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld wanneer jij of je omgeving vindt dat het niet goed met je gaat. In een familiegroepsplan beschrijven jullie wat jullie zelf nodig vinden om jou situatie te verbeteren, wat jullie zelf daarin zouden willen doen, welke concrete doelen jullie daarbij willen behalen en welke professionele hulp en ondersteuning daar eventueel bij nodig is. Het familiegroepsplan biedt jou en belangrijke personen uit jouw omgeving de mogelijkheid om regie te voeren over de hulp die zij nodig hebben. TJG kan jou ondersteuning bieden bij het organiseren van een familiegroepsplan
Contact met TJG
Contact opnemen met TJG om jouw zorgen te bespreken kan op iedere werkdag en op elk gewenst moment. Een gezinswerker van de receptie staat je te woord. Dagelijks hebben zij contact met jongeren, ouders/verzorgers en (zorg)professionals en adviseren zij over wat mogelijk en wenselijk is in jouw situatie. Je kunt ook bijvoorbeeld een huisarts of schoolmaatschappelijk werker vragen om voor jou een aanmelding bij TJG te doen.
Telefoon: (0513) 61 77 15 (ma. t/m vr. 08.30 – 17.00 uur)
E-mail: teamjeugd@heerenveen.nl
Natuurlijk wil je het beste voor je kind. En soms gaat dit niet vanzelf. Dan maak je je zich zorgen over het gedrag, de ontwikkeling of veiligheid van je kind. Weet je even niet meer wat je moet doen, hoe je het op moet lossen? Bel dan met Team Jeugd en Gezin (TJG) van de gemeente Heerenveen. Bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. TJG weet van de ontwikkeling van kinderen tot 18 jaar en het gezin.
Wat doet TJG
TJG helpt gezinnen bij opgroeien en opvoeden. Soms met een simpel advies als antwoord op een vraag. Soms ook uitgebreider. Samen bekijken we dan de situatie en maakt TJG een plan waar iedereen achter staat. TJG houdt de afspraken in de gaten, kijkt of de hulp aansluit bij de vraag en is voor u het aanspreekpunt. Dat is fijn als er meerdere hulpverleners bij betrokken zijn. Ook helpt TJG om zo snel mogelijk met de hulp te starten, ook als er wachtlijst is.
Zorg op welk gebied?
- Opvoeden en opgroeien
- Spijbelgedrag of als het ineens slechter gaat op school
- Psychische/psychiatrische problematiek
- Spanning door scheiding, een stoornis of een verslaving
- Zwangerschap in moeilijke situaties
Familiegroepsplan
Een familiegroepsplan is een plan dat je samen met familie, vrienden en anderen uit jouw omgeving kunt maken, om een vraag of probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld wanneer je zorgen hebt over de ontwikkeling of opgroeisituatie van je kind. In een familiegroepsplan beschrijf jij (als ouder/verzorger) samen met je kind(eren) hoe jullie zelf een vraag of probleem aan zouden willen pakken, wat jullie of mensen uit de omgeving zelf (willen doen, welke concrete doelen daarbij behaald zullen) worden en welke professionele hulp en ondersteuning daarbij nodig is. Het familiegroepsplan biedt jouw gezin en belangrijke personen uit jullie omgeving de mogelijkheid om regie te voeren over de hulp die nodig is. TJG kan ondersteuning bieden bij het organiseren van een Familiegroepsplan.
Contact met TJG
Je kunt zelf contact opnemen met TJG door te bellen of mailen. Of een hulpverlener/professional vragen dit te doen, in overleg met jou.
Telefoon: (0513) 61 77 15 (ma. t/m vr. 08.30-17.00 uur)
E-mail: teamjeugd@heerenveen.nl
Is hulp echt dringend nodig voor jou of jouw gezin? Kan de vraag echt niet wachten, maar is het
buiten kantooruren? Dan kun je terecht bij:Spoed voor Jeugd: (0800) 77 63 345
Als (zorg)professional komt u in situaties waarin u zorgen heeft over jongeren. Team Jeugd en Gezin (TJG) is een specialistisch jeugdteam dat er is voor die gezinnen die hulp nodig hebben bij opgroeien en opvoeden en waarbij preventieve hulp (nog) onvoldoende aansluit. TJG kan indien gewenst de regie over de situatie rondom de jongere nemen en met alle betrokkenen komen tot een integraal plan.
Zorg op welk gebied?
Sparren met TJG over een zorgelijke situatie rondom een jongere of een aanmelding kan op iedere werkdag en op elk gewenst moment. De gezinswerkers die de frontoffice van TJG bemensen zijn deskundige, goed gekwalificeerde en ervaren medewerkers, die dagelijks situaties uitvragen en inschatten welke acties nodig zijn en op welk moment. Mogelijke zorggebieden zijn:
- opvoeden en opgroeien
- psychische/psychiatrische problematiek
- spanning bij ouders door scheiding, stoornis of verslaving
- zwangerschap in kwetsbare situaties
- huiselijk geweld
- kindermishandeling
Wat doet TJG
Het team vormt de toegang naar specialistische vormen van jeugdhulp en neemt de regie over de zorg en veiligheid rondom een jongere wanneer dit gewenst is. TJG maakt gebruik van de Verwijsindex.
Welk soort probleem er ook speelt, TJG neemt snel actie om de jongere en het gezin te helpen. Het belang van het (ongeboren) kind staat hierbij altijd centraal. Een gezinswerker van TJG bezoekt de jongere en brengt samen met het gezin, belangrijke andere betrokkenen en (zorg)professionals de situatie en historie in beeld. Zo komt de gezinswerker tot een integraal
plan en de meest passende zorg
Wachtlijstbemiddeling
Is er sprake van een wachtlijst bij de specialistische jeugdhulp? Dan zet TJG zich in om snel ondersteuning in te zetten. TJG is vanuit haar specialistische taak goed bekend met de sociale kaart en zal zoeken naar plekken waar zo snel mogelijk passende hulp van goede kwaliteit geboden kan worden. Levert wachtlijstbemiddeling niet het gewenst resultaat, dan zal de gezinswerker overbruggingszorg bieden.
Beroepsregistratie SKJ
De gezinswerker, werkbegeleider en gedragswetenschapper zijn allen geregistreerd in het beroepsregister van de Stichting Kwaliteitskader Jeugd (SKJ).
Familiegroepsplan
Een familiegroepsplan is een plan dat ouders samen met familie, vrienden en anderen uit hun omgeving kunnen maken, om een vraag of probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld wanneer ouders de opvoed- en opgroeisituatie willen verbeteren. In een familiegroepsplan beschrijven ouders en kinderen wat zij zelf nodig vinden om de situatie te verbeteren, wat zij daarin zelf of vanuit de omgeving willen doen, welke concrete doelen ze daarbij willen behalen en welke professionele hulp en ondersteuning zij daarbij eventueel nog nodig hebben. Het familiegroepsplan biedt gezinnen en hun netwerk de mogelijkheid om regie te voeren over de hulp die zij nodig hebben. TJG kan ondersteuning bieden bij het organiseren van een Familiegroepsplan.
Bekijk hier de factsheet (PDF 331 kB)
U blijft op de hoogte
Wanneer TJG de regie over een casus krijgt, blijft u op de hoogte van de voortgang van het jeugdhulpproces. Dit gebeurt via beveiligde e-mail.
Telefoon: (0513) 61 77 15 (ma. t/m vr. 08.30 – 17.00 uur)
E-mail: teamjeugd@heerenveen.nl
U kunt bij Team Jeugd en Gezin terecht voor een:
1. consult: telefonisch of persoonlijk overleg.
Een gezinswerker van TJG kan u direct te woord staan als u belt
2. aanmelding: samen met TJG zoeken naar de beste hulp.
Team Jeugd en Gezin
Telefoon: (0513) 61 77 15 (ma. t/m vr. 08.30 – 17.00 uur)
E-mail: teamjeugd@heerenveen.nl
Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling
Crackstraat 2 8441 ES Heerenveen
Postbus 15000
8440 GA Heerenveen
Team Youth and Family (Team Jeugd en Gezin/TJG) is there for parents, educators and children.
For advice, and help with parenting and growing up. These processes can sometimes be challenging.
What does TJG do?
A family social worker from TJG will analyse the situation with you and discuss what is required to improve the parenting process. TJG provides advice on parenting and growing up during 5 to 10 meetings, or requests assistance for your family after agreeing this with you.
Typical questions or concerns
- You notice that your child spends most of his/her time at home and has few or no friends
- Your child regularly gets into fights
- Your child can’t go to school or is afraid to go to school
- Your child is often tired or listless
TJG only requests assistance if you agree. You decide whether or not to follow the advice.
Contacting TJG
You can personally contact TJG by telephone or email. Or you can ask a care provider to do so on your behalf.
Monday to Friday from 8.30am to 5pm.
Telephone: 0513 617715
E-mail: teamjeugd@heerenveen.nl
If you need urgent help after 5pm on Saturday or Sunday for something that cannot wait until the next working day, please contact Spoed4Jeugd.
Telephone: (0800) 776 33 45
فريق الشباب والأسرة (TJG) موجود من أجل الآباء و المربين والأطفال من أجل تقديم النصيحة في تربية ونمو الأطفال. في بعض الأحيان، لا يحدث ذلك من تلقاء نفسه و يشكل تحديا.
؟TJGبماذا يقوم الـ
يناقش معك أحد أفراد فريق الشباب و الأسرة (TJG) إلى ما هو ضروري لتحسين تربية الطفل ونموه.
يقدم الفريق TJG النصيحة ضمن خمس إلى عشرة محادثات حول تربية الطفل ونموه،
أو يقدم النصيحة بالتشاورمعك.
.
أمثلة عن الأسئلة أو الرعاية
– عندما ترى أن طفلك كثيرا ما ينغلق على نفسه في البيت و لديه قلة أو ليس لديه أصدقاء
– عندما يجادل طفلك أو يصطنع الشجار كثيرا
– عندما لا يستطيع أو لا يجرؤ طفلك الذهاب إلى المدرسة
– عندما يكون طفلك غالبا متعبا و ليس لديه الرغبة في شيء
فقط عندما تكون موافقا على ذلك، يطلب فريق الشباب والأسرة TJG منك المساعدة، ولك القرار في إتباع النصيحة.
التواصل مع فريق الشباب و الأسرة (TJG)
يمكنك أن تتواصل تلفونيا أوعبر البريد الإلكتروني. أو تطلب من مقدم الرعاية أن يقوم بذلك.
من الاثنين إلى الجمعة ضمنا من الساعة الثامنة و النصف إلى الخامسة مساء
الهاتف:
(0513) 617 715
teamjeugd@heerenveen.nlالبريد الإلكتروني :
إذا كنت بحاجة ملحة إلى المساعدة بعد الساعة الخامسة مساء أو يوم السبت أو يوم الأحد ولا تستطيع الانتظار ليوم العمل التالي، اتصل على الرقم العاجل:
(0800) 776 33 45
ኣሃዱ መንእሰይን ቤተሰብን (TJG)
ንመን፦ ንወለዲ ፤ ንኣቖልዑት፤ ንመዕበይቲ ኣቖልዑትን ንኣገልግሎት ዝቖመ ኢዩ። ኣብ ኣተዓባብያን ዕብየት ቖልዑት ምኽርን ሓገዝን ይህብ። ሓደ ሓደ ግዜ ኣተዓባብያን ዕብየት ቖልዑት ባዕሉ ዝመጽእ ኣይኮነን።
ኣበርክቶ ኣሃዱ መንእሰይን ቤተሰብን (TJG)፡
ሓደ ኣባል ኣሃዱ መንእሰይን ቤተሰብን (TJG) ምሳኹም ብሓባር ብምዃን ኣተዓባብያ ደቅኹም ጽቡቕ ንኽስጉም እንታይ ከምዘድልይን ምሳኹም ሓቢሩ ክርእይ ኢዩ።
ኣሃዱ መንእሰይን ቤተሰብን (TJG) ካብ 5 ክሳብ 10 ናይ ዝርርብ ርክባት ብምግባር ኣብ ኣተዓባብያን ዕብየትን ደቅኹም ምኽሪ ይህበኩም። ወይ ድማ እቲ ዝተመደበልኩም ኣባልና ምሳኹም ብምርድዳእ ሓገዛት ይሓተልኩም።
ኣብነታት ኣሻቐልቲ ጸባያትን
- ውላድኩም ንብዙሕ ግዜ ኣብ ገዛ ተዓጽዩ ክውዕልን ምስ እትርእይዎ ፤ ውሑድ ርክብ ምስ ኣዕሩኽቲ ወይ መሓዙት ምስ ዝህልዎ፤ ወይ ከኣ ኣዕሩኽቲ ኮነ መሓዙት ምስ ዘይህልውዎ፡
- ውላድኩም ቀጻሊ ግርጭት ምስ ዝገብር፡
- ውላድኩም ናብ ትምህርቲ ምኻድ ምስ ዝስእን ወይ ከኣ ምስ ዘይደፍርን፡
- ውላድኩም ብዙሕ ግዜ ድኻም ምስ ዝስዕመዖ፡
ኣሃዱ መንእሰይን ቤተሰብን (TJG) ኣብ ሰናይ ፍቓድኩም ተሞርኲሱ ጥራይ ኢዩ ሓገዛት ዝገብረልኩም። እቲ ሓገዛት ክትስዕብዎ እንተደሊኹም ውሳኔ ንዓኹም ይግደፍ።
ምስ ኣሃዱ መንእሰይን ቤተ ሰብን (TJG) ቆጸራ(ርክብ) ክትገብሩ ምስ እትደልዩ፡ ባዕልኹም ብኣካል ብቴሌፎን ብምድዋል ወይ ድማ ብኢመይን ብምጽሓፍ ቆጸራ(ርክብ) ክትገብሩ ትኽእሉ። ወይ ድማ ንኣባል መንእሰይን ቤተሰን ክገብረልኩም ክትሓቱ ትኽእሉ።
መዓልታት ስራሕ ካብ ሶኒ ክሳብ ዓርቢ ካብ ሰዓት 08:30 ክሳብ ሰዓት 17:00
ቁጽሪ ቴሌፎን፡ (0513)617 715
ኢመይል፡ teamjeudg@heerenveen.nl
ድሕሪ ሰዓት 17:00 ወይ ድማ ኣብ መዓልታት ቀዳምን ሰንበትን ኣዝዩ ህጹጽ ሓገዝ ምስ ዘድልዩኩም፤ እቲ ኩነታት ክሳብ ድሕሪኣ ንዘላ ናይ ስራሕ መዓልቲ ክጽበ ዘይክእል ምስ ዝኸውን፡ በዚ ናይ ህጹጽ መርበብ ርክብት ክትገብሩ ትኽእሉ። ቴሌፎን (0800)7763345
Scheiden
Soms lukt het ouders niet meer om bij elkaar te blijven, met een scheiding tot gevolg. Voor de meeste kinderen is dit een hele grote verandering en vaak een verdrietige tijd. Ouders willen het liefst de impact van de scheiding op de kinderen zo klein mogelijk houden. Maar hoe?
Online is er veel informatie te vinden over scheiden. Het kan lastig zijn om tussen al die resultaten de juiste antwoorden te vinden. Op de website scheideninfriesland.nl staat alle informatie over scheiden overzichtelijk op één plek. Ook zijn er verwijzingen opgenomen naar hulpaanbieders in Friesland.
Een website voor iedereen
De website biedt informatie voor ouders, kinderen, betrokken en professionals. Per ‘doelgroep’ worden verschillende onderwerpen uitgelicht en antwoorden gegeven op vragen als “Hoe vertel ik het mijn kinderen?”, “Hoe ga ik om met de scheiding van mijn ouders?”, “Wat kan ik als grootouder betekenen in deze situatie?” en “Wat kan school doen voor kinderen van gescheiden ouders?”.
Onafhankelijk initiatief
De website is een onafhankelijk initiatief van alle 18 Friese gemeenten, Foar Fryske Bern en Sociaal Domein Fryslân.
Zie ook
website scheideninfriesland.nl