Kunst en cultuur

Cultureel heeft de gemeente Heerenveen veel te bieden! Diverse musea ontvangen jaarlijks tienduizenden bezoekers, en niet voor niets. Het authentieke, intieme theater in het centrum van Heerenveen is altijd een garantie voor een leuke avond.

Posthuis Theater

Heerenveen heeft het smûkste theater van Friesland. Het Posthuis Theater wordt zowel door artiesten als publiek geroemd om de sfeer en authentieke inrichting. Bovendien geniet de mooie programmering landelijke bekendheid.

Ateliers Majeur

Ateliers Majeur is de netwerkorganisatie voor cultuureducatie in de gemeente Heerenveen. Ateliers Majeur zorgt dat er op de vraag van alle basisscholen en het voortgezet onderwijs in de gemeente Heerenveen qua cultuur-educatieve activiteiten een divers aanbod is van de vele lokale cultuuraanbieders, zodat kinderen en jongeren tot 18 jaar en bijzondere doelgroepen in onze gemeente de kans krijgen om zichzelf door kennismaking en oriëntatie te ontwikkelen op het gebied van kunst- en cultuureducatie.

Naast het onderwijs verzorgt Ateliers Majeur gratis kunstateliers en festivals als buitenschoolse activiteiten voor kinderen tot 18 jaar.  Er worden ook verdiepende lezingen/workshops georganiseerd voor de cultuuraanbieders. En krijgt ieder kind tot 18 jaar in de gemeente Heerenveen een PCB (persoonlijk cultuurbudget) voor korting op lessen en cursussen bij 1 van de vele cultuuraanbieders die deze gemeente rijk is. Meer informatie vindt u op de website van Ateliers Majeur.

Heerenveense School

De Heerenveense School is een gemeentelijk monument in het centrum van Heerenveen. Huidige huurders zijn het Museum Heerenveen en Ateliers Majeur. U kunt er diverse creativiteitscursussen volgen. Bekijk hier ook de bijzondere maquette van Heerenveen anno 1830. Deze laat zien hoe de plaats er destijds uitzag.

Museumpark Landgoed Oranjewoud

In het museumpark vindt u Museum Belvédère. Dit is een museum voor moderne kunst. Met werk van Friese schilders vormt het een prachtige eenheid met de historische omgeving.

Bibliotheek Heerenveen

Al meer dan negentig jaar heeft Heerenveen een openbare bibliotheek. Voor meer informatie over activiteiten en andere mogelijkheden die de bibliotheek aanbiedt voor leden en niet-leden, kijk op de de website van Bibliotheek Heerenveen.

Historisch Informatiepunt

Alles over de rijke geschiedenis van Heerenveen vindt u in het Historisch Informatiepunt Heerenveen (HIP). Hier kunt u ook gemeenteraadsstukken, verenigingsbladen en dorps- en wijkkranten inzien.

Oranjewoud Festival

Sinds 2012 wordt in Oranjewoud jaarlijks een klassieke muziekfestival georganiseerd met een sterk innovatief karakter. Het middelpunt van ontmoeting en muziek luisteren is de Proeftuin en sinds 2019 is er ook een Kinderproeftuin met muzikale en creatieve activiteiten. Dit festival vindt ieder jaar rond eind mei /begin juni plaats in De Overtuin en daarnaast op diverse locaties als bij de historische landhuizen, Museum Belvédère, hotel Tjaarda, de Bunker en in het omliggende parklandschap Oranjewoud.  In 2018 vormde het Oranjewoud Festival de officiële bijdrage van Heerenveen aan Leeuwarden-Fryslan culturele hoofdstad van Europa 2018. Meer informatie leest u op de website van het Oranjewoud Festival.

Meer weten?

Kijk op de website van Heerenveen ’n Gouden Plak

Geplaatst op 14 januari 2017, 15:32 | Gewijzigd op 18 februari 2020, 10:03

Nieuws