Ligplaatsen

Overnachten met boot of schip kan op diverse plaatsen in onze gemeente en in de vrije natuur.

Tijdelijk aanleggen

Bent u lekker een paar dagen op het water en wilt u met uw pleziervaartuig aanleggen en eventueel overnachten in de gemeente Heerenveen? Dit mag gedurende 3 achtereenvolgende dagen of gedeelten daarvan. Wanneer u met uw boot of schip een ligplaats inneemt in het openbare gemeentewater dan betaalt u hiervoor liggeld.

Liggeld

 • Heerenveen, De Warring: geen liggeld
 • Heerenveen, Breedpad/Heerenwal de Kolk: Stroom €1,00 per etmaal, geen liggeld
 • Heerenveen, Engelenvaart/Heidemeer: geen liggeld
 • Akkrum, Ljouwerterdyk: liggeld < 6 m € 2,30, 6-20 € 0,55 per meter
 • Akkrum, It Stalt: liggeld < 6 m € 2,30, 6-20 € 0,55 per meter
 • Akkrum, Kanadeeskestritte: liggeld  < 6 m € 2,30, 6-20 € 0,55 per meter
 • Akkrum, Heechein Haven: liggeld < 6 m € 4,60, 6-20 € 1,15 per meter. Douche en stroom muntgeld € 0,50 cent
 • Aldeboarn, Weaze: Geen liggeld. Stroom en water €1,- te betalen met muntgeld.

In de vrije natuur

Friesland bestaat voor ongeveer een derde uit water. Onze provincie wordt niet voor niets internationaal geroemd om haar vele meren, waterwegen en open landschap. Recreatieschap Marrekrite onderhoudt 36 kilometer aan vrije aanlegplaatsen midden in de natuur. Zij bieden elke dag weer meer dan 3500 schepen een aanlegplaats op de ca. 300 locaties. Hier mag u als bezoeker maximaal 3 dagen gratis aanleggen. Ook is de Marrekrite verantwoordelijk voor de realisatie van nieuwe aanlegvoorzieningen (damwanden, steigers, Marboeien). Kijk voor meer informatie op de website van Marrekrite

Vaste ligplaats

Wilt u permanent een ligplaats innemen met uw pleziervaartuig? Dan kan alleen in het dorp Akkrum. Hier zijn een aantal plaatsen aangewezen waar dit is toegestaan. U moet hiervoor bij de gemeente een vergunning aanvragen. Het team Bijzondere Wetten kan u hierover meer informatie geven via telefoonnummer 14 0513. U kunt ook een e-mail sturen naar bijzonderewetten@heerenveen.nl. Buiten het dorp Akkrum is het niet mogelijk om met uw pleziervaartuig permanent een ligplaats in te nemen in het openbaar vaarwater.

Kosten

Voor het aanvragen van een vergunning bent u leges verschuldigd. De leges bedragen € 82,30.

Op grond van de Verordening Precariobelasting van de Gemeente Heerenveen betaalt u ook precariobelasting.

 • Voor vaartuigen tot 5 meter bedraagt het tarief € 105,60
 • Voor vaartuigen vanaf 5 meter bedraagt het tarief € 15,45 per m2
 • Voor vaartuigen aan een particuliere ligoever bedraagt het tarief € 4,50 per m2

Wijziging doorgeven

Wanneer u een wijziging wilt doorgeven, bijvoorbeeld vanwege een nieuwe boot, dan kunt u de informatie toesturen aan bijzonderewetten@heerenveen.nl.

Ligplaatsen voor woonboten

Op dit moment zijn er geen ligplaatsen voor woonboten of bruine schepen beschikbaar. Koopt u of erft u een woonboot met een ligplaatsvergunning? Vraag de gemeente om de vergunning op uw naam te zetten.

Overlast

Mocht u overlast ervaren van aangelegde boten in openbaar vaarwater dan adviseren wij u eerst zelf met de eigenaar te gaan praten. Een veroorzaker van overlast is zich vaak niet bewust van de overlast die hij of zij veroorzaakt. Een goed gesprek met de veroorzaker is meestal een prima begin voor het oplossen van uw probleem. Tijdens het vaarseizoen (1 april- 1 oktober) treedt de gemeente op naar aanleiding van meldingen en klachten. Neem dan contact op via telefoonnummer 14 0513.

Geplaatst op 21 april 2021, 11:08 | Gewijzigd op 2 januari 2024, 08:55

Nieuws