Wolven
Regelmatig wordt er een wolf gesignaleerd in Zuidoost Friesland, ook in de gemeente Heerenveen. Op deze pagina leest u meer over de wolf.
Actuele informatie
Sinds enkele jaren is de wolf terug in ons land, en inmiddels ook in onze regio. In de omgeving van Nieuwehorne, Jubbega, Katlijk en Mildam worden regelmatig wolven gezien. Bovendien zijn er meerdere incidenten geweest waarbij hobby- en bedrijfsmatig gehouden vee is gedood. Dat zorgt voor verschillende emoties in de dorpen. Die zijn begrijpelijk.
Onze burgemeester Avine Fokkens-Kelder sprak op maandag 10 februari via de media uit:
“In deze regio past de wolf niet. De wolf lijkt te wennen aan de aanwezigheid van de mens en dat is een bedreiging voor de veiligheid. Samen met de provincie willen we meer mogelijkheden krijgen om de wolf te weren of te verjagen.”
- Vijftig schapen gedood in Fries weiland in twee dagen – NOS Nieuws
- Bewoners Nieuwehorne bezorgd over veiligheid na aanvallen op schapen, politiek kan niet veel doen – Omrop Fryslân
Hoe om te gaan als u een wolf of wolven ziet?
Een wolf heeft een groot leefgebied. Wolven zijn schuwe dieren, dus over het algemeen ontlopen ze mensen. Dit betekent niet dat ze vluchten zodra ze een mens zien. Daardoor is het mogelijk dat u in de natuur een wolf of wolven tegenkomt. Het is goed om te weten wat u dan het beste wel en juist niet kunt doen.
De belangrijkste basisregels als u een wolf tegenkomt
- Ren niet weg
- Loop langzaam achteruit
- Houd afstand tot de wolf, minimaal 100 meter
- Komt een wolf te dichtbij? Ren niet weg, spreek luid en maak uzelf groot. Laat weten dat u er bent!
- Loop een wolf niet achterna
- Voer of lok de wolf niet
- Houd uw hond kort aangelijnd
- Komt u welpen tegen? Ga zo snel mogelijk weg
- Meld direct bij het Wolvenmeldpunt als u een wolf of sporen van een wolf heeft gezien.
Bekijk ook
Film: wolf in Gelderland
Website wolven in Nederland
Beschermde diersoort
De wolf is wettelijk een beschermde diersoort, dat is aangegeven in de Wet Natuurbescherming. De bescherming is de taak van de provincie. Het betekent dat het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven verboden is. Wel mogen wel preventieve maatregelen tegen schade getroffen worden, zoals het plaatsen van hekwerken om landbouwhuisdieren te beschermen. De meningen zijn verdeeld over de wenselijkheid en aanwezigheid van wolven in Nederland. De wetgeving is bepalend in hoe we om moeten gaan met de wolf en wat wel of niet mag.
Op de website van de provincie Fryslân staat meer informatie over preventieve maatregelen, een subsidieregeling en het Interprovinciaal Wolvenplan. Ook vindt u hier antwoorden op veelgestelde vragen.
Eind september 2024 hebben de verantwoordelijke Europese ministers besloten dat de bepaling ‘streng beschermd’ afgeschaald wordt naar ‘beschermd’. De wolf krijgt dus misschien op termijn een minder streng beschermde status dan nu.
Wat kunt u verder doen?
- Als er sprake is van (vermoedelijke) schade door een wolf aan landbouwhuisdieren, dan kunt u dit zo spoedig mogelijk melden bij BIJ12. Dat kan digitaal via hun website Wolven – BIJ12 of telefonisch via telefoonnummer (085) 48 62 222.
- Heeft u een wolf gezien of denkt u een wolf te hebben gezien? Dan kunt u dit doorgeven via de Website wolven in Nederland