Mantelzorgwaardering

Zorgt u voor uw partner? Kunnen uw buren of kennissen eigenlijk niet zonder uw hulp? Bent u vaak bij uw ouders voor intensieve hulp? Dan bent u mantelzorger. Omdat u zoveel voor een ander doet, doet de gemeente graag iets voor u. Mantelzorgers ontvangen kosteloos een cadeaukaart, een bos bloemen, een persoonlijk gesprek met Caleidoscoop en een informatiepakket. Daarnaast worden er verschillende activiteiten georganiseerd gedurende het jaar. Speciaal voor de jonge mantelzorgers zijn er de fundagen.

Cadeaukaart

Bent u mantelzorger voor een inwoner in de gemeente Heerenveen? Dan kunt u, onder een aantal voorwaarden, in aanmerking komen voor een cadeaukaart. Voor volwassen mantelzorgers is er een VVV Cadeaukaart, t.w.v. € 50,00. en voor de jonge mantelzorgers (van 10 tot 24 jaar) is er een bol.com cadeaukaart beschikbaar t.w.v. € 25,00.

Wat kan ik met de cadeaukaart?

Met de VVV Cadeaukaart kunt u zelf iets leuks uitkiezen. De kaart is te besteden op talloze locaties: bij de bekende winkelketens en warenhuizen of bij bijzondere boetiekjes en leuke boekhandels. Maar u kunt er ook mee op stap: bijvoorbeeld naar attractieparken of beautysalons. Met een bol.com cadeaukaart is er keus uit miljoenen cadeaus. Voor beide cadeaukaarten geldt: het bedrag kan zowel in delen als in één keer worden besteed.

Kom ik in aanmerking?

U komt in aanmerking als u aan al de volgende criteria voldoet:

  • U bent mantelzorger voor iemand (we noemen dit de zorgvrager) die woonachtig is in de gemeente Heerenveen.
  • U biedt minimaal 5 uur per week en langer dan 3 maanden mantelzorg.
  • U hebt het meldformulier volledig en naar waarheid ingevuld.
  • De mantelzorg niet de gebruikelijke zorg* betreft die inwonende huisgenoten aan een zorgvrager dienen te bieden.

Overige voorwaarden en criteria:

  1. Per huishouden is maximaal 1 VVV cadeaukaart per jaar beschikbaar.
  2. Per huishouden zijn (aanvullend op a) voor jonge mantelzorgers (van 10 tot 24 jaar) maximaal 3 bol.com cadeaubonnen per jaar beschikbaar.

De van toepassing zijnde beleidsregels zijn terug te vinden in de Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers 2021.

Hoe kan ik de cadeaukaart aanvragen?

Om de cadeaukaart aan te vragen, vragen we uw aanmelding als mantelzorg. Dat kan via het online formulier.

Na verzending van uw aanmelding krijgt u zo snel mogelijk bericht wanneer u de cadeaukaart ontvangt. Voldoet u niet aan de voorwaarden, dan krijgt u dit ook zo snel mogelijk te horen. Uiterlijk binnen 12 weken wordt er contact met u opgenomen om de cadeaukaart aan u te kunnen overhandigen.

Meer informatie?

Heeft u vragen over de mantelzorgwaardering of de cadeaukaart? Neem dan contact op met het team Vrijwilligers Servicepunt Heerenveen van Caleidoscoop. Zij zijn te bereiken via e-mail: info@caleidoscoopheerenveen.nl of op telefoonnummer (0513) 62 90 90 (ma. t/m do. van 9.00 tot 16.00 uur)

Lees hier alle informatie over mantelzorg in de gemeente Heerenveen.


* Gebruikelijk zorg:
Gebruikelijke zorg is de normale, dagelijkse zorg die partners, ouders, inwonende kinderen en/of andere huisgenoten elkaar geven. Bijvoorbeeld hulp bij het eten en drinken, wassen en aankleden of koken en schoonmaken. Van wie wordt welke zorg verwacht?

  • Ouders: de verzorging, opvoeding en begeleiding van een jong kind, ook als het kind een probleem heeft met de gezondheid
  • Levenspartners: kortdurende persoonlijke verzorging (zoals wassen en helpen met naar de wc gaan)
  • Andere huisgenoten: huishoudelijke taken, zoals afwassen en schoonmaken