Vervoer

Hebt u een beperking en kunt u daardoor niet met het openbaar vervoer reizen? Andere vervoersmogelijkheden, zoals een auto, (elektrische) fiets, scooter of brommer? Bespreek dan samen met de meitinker wat uw mogelijkheden zijn. Voordat u contact opneemt met de meitinker kunt u hieronder zien welke mogelijkheden er al voor u zijn.

Openbaar vervoer met hulp van een begeleider

Kunt u alleen nog met het openbaar vervoer reizen als er iemand met u meegaat? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de landelijke OV-Begeleiderskaart. Met de OV-Begeleiderskaart kunt u gratis een persoonlijk begeleider meenemen in de trein, bus, tram en metro in heel Nederland. Voor meer informatie: de website van de NS.

Lokaal vervoer (alleen in de plaats Heerenveen)

In de plaats Heerenveen zijn verschillende taxibedrijven die lokaal vervoer aanbieden. U rijdt van deur tot deur of via bepaalde opstandplaatsen. Het overgrote deel van de bebouwde kom van Heerenveen en delen van Oranjewoud (bijvoorbeeld Tjaarda), Oudeschoot en Nieuweschoot vallen binnen het vervoersgebied.

Iedereen kan gebruik maken van deze vorm van Taxi vervoer in Heerenveen. Door de combinatie van ritten kunnen meerdere reizigers tegelijkertijd met Lokaal Vervoer reizen. Het kan daarom gebeuren dat andere reizigers eerst worden weggebracht of opgehaald.

Om een afspraak te maken voor lokaal vervoer kunt u het beste contact opnemen met een taxivervoerder die lokaal vervoer aanbiedt. De prijzen kunnen per vervoerder verschillen. Als u op internet via een zoekmachine de zoekterm “lokaal vervoer Heerenveen” invoert krijgt u een actueel overzicht van vervoerders die lokaal vervoer .

VSP-auto Caleidoscoop

Vrijwilligers van Caleidoscoop verzorgen het vervoer met de persoonsauto van het Vrijwilligersservicepunt.

De VSP auto rijdt op doordeweekse dagen, tot 18.00 uur ‘s avonds. Voor het gebruik wordt een onkostenvergoeding gevraagd. Neem contact op met het Vrijwilligers Servicepunt van Caleidoscoop via tel. (0513) 62 90 90 of mail via servicepunt@caleidoscoopheerenveen.nl.

Wmo-taxi

Kunt u niet meer met (begeleiding) met het openbaar vervoer. En heeft u geen familie of vrienden die u kunnen brengen, dan is de Wmo-taxi misschien een oplossing.

Voor taxivervoer vanuit de gemeente (Wmo-taxi) betaalt u, net als voor het openbaar vervoer, een reizigersbijdrage die bestaat uit 1 Euro opstaptarief, plus 20 cent per kilometer.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de Wmo-taxi? Neem dan contact op met uw meitinker. Samen met u wordt gekeken naar de mogelijkheden.

Wijzigingen Wmo-vervoer met ingang van 1 januari 2022

Hieronder vindt u de antwoorden op meest gestelde vragen over het Wmo-vervoer per 1 januari 2022. Heeft u nog andere vragen? Neem dan contact op met Team Wmo door te bellen naar 14 0513.

Hoe ver mag iemand met een indicatie voor Wmo-vervoer reizen?
 • Het vervoersgebied komt neer op 5 OV-zones met een hemelsbrede straal van ongeveer 15 tot 20 kilometer rondom uw woonadres. Uw vervoerder zal aangeven wanneer een bestemming buiten het bereik van de Wmo-taxipas valt.
 • U dient Valys te gebruiken als dit mogelijk is. De Wmo-vervoerder mag u niet brengen naar bestemmingen die u met Valys kunt bereiken.
Kan ik mijn Wmo-taxipas opzeggen?

Ja, indien gewenst kunt u uw Wmo-taxipas opzeggen. Neemt u hiervoor contact op met Team Wmo door te bellen naar 14 0513.

Uit welke taxivervoerders kan ik kiezen?

Onderstaande taxivervoerders rijden vanaf 1 januari 2022 voor de gemeente Heerenveen:

 • Taxi Koopmans, (0513) 24 10 00 / (0516) 46 15 58
 • Taxicentrale Waaksma, (0512) 20 33 33
 • Taxicentrale Witteveen / Oenema B.V., (0513) 65 65 65
 • Taxi Troost en de Boer B.V., (0561) 61 26 43
 • Carcab Heerenveen, (0513) 76 35 76
 • Taxicentrale Reidsma, (0514) 56 91 00
Kan ik overstappen van taxivervoerder?

Ja, u kunt elk kalenderjaar overstappen naar een andere taxivervoerder. Dit kunt u aan ons doorgeven vóór 1 december. U kunt contact opnemen met Team Wmo door te bellen naar 14 0513.

Is de reizigersbijdrage bij iedere taxivervoerder gelijk?

Ja, iedere taxivervoerder rekent dezelfde reizigersbijdrage.

Wat als ik samen met mijn partner reis?

Woont u samen en heeft diegene ook een Wmo-taxipas? U hoeft het reizigerstarief maar één keer te betalen als u samen naar dezelfde bestemming reist

Waar bestaat de verplichte reizigersbijdrage uit?

De bijdrage bestaat uit een opstaptarief van € 1,00 per taxirit en € 0,20 per kilometer.

Bijvoorbeeld:
U gaat met de taxi naar de kapper. De afstand is 4 kilometer. U betaalt voor deze rit € 1,80 aan de taxivervoerder (€ 1,00 opstaptarief en 4 x € 0,20 voor de gereden kilometers). Dit geldt ook voor de terugreis.

Waarom moet ik een reizigersbijdrage betalen?

We zien als gemeente dat de kosten voor het Wmo-vervoer stijgen. Het is daarom nodig dat gebruikers van het Wmo-vervoer zelf een bijdrage betalen, zodat we het Wmo-vervoer kunnen blijven aanbieden en u kunt blijven reizen met de Wmo-taxi.

Wat verandert er voor mij?

Vanaf 1 januari 2022 wordt de bestaande reizigersbijdrage verhoogd. Dit heeft geen invloed op uw toegekende kilometers. U kunt gewoon gebruik blijven maken van uw Wmo-taxipas.

Taxivervoer verder dan 25 km van uw woonadres

Reist u buiten het gebied van Wmo-taxi?  Dan kunt u misschien gebruik maken van Valys. Dit is taxivervoer van deur tot deur, of taxivervoer in combinatie met de trein. Een Valys-pas vraagt u aan via de website van Valys. U dient bij uw aanvraag aan te tonen dat u in aanmerking komt voor een Valys pas, hier wordt een bewijsstuk voor gevraagd. Een manier om dit aan te tonen is bijvoorbeeld een bewijs van de gemeente dat u recht hebt op een Wmo-taxipas. Uw meitinker kan u hier meer over vertellen, maar kan geen Valys voor u aanvragen.

Meer informatie over taxivervoer van Valys?

Meer informatie over taxivervoer van Valys vindt u op de website van Valys.

Voor het aanvragen van Valys heeft u minimaal één van de volgende bewijsstukken nodig:

 • Bewijs van de gemeente dat u recht heeft op Wmo-vervoer.
 • Bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een Wmo-rolstoel of Wmo-scootmobiel.
 • Een gehandicaptenparkeerkaart.
 • Een OV-begeleiderskaart.
 • Een verklaring van uw gemeente dat, ondanks dat u niet beschikt over bovenstaande documenten, vervoer buiten uw regio van Valys echt nodig heeft.
Geplaatst op 27 december 2021, 14:34 | Gewijzigd op 11 april 2023, 09:29

Nieuws