Veelgestelde vragen en antwoorden monumenten
In de onderstaande vraag- en antwoordlijst leest u meer over monumenten.
Waarom is mijn pand of object als monument aangemerkt?
Panden en objecten worden niet zomaar op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Het gaat dan om panden en objecten die belangrijk zijn voor de lokale geschiedenis en cultuur. De panden en objecten moeten voldoen aan de volgende waarden of toetsingscriteria:
- cultuurhistorische waarden
- architectuur- en kunsthistorische waarden
- situationele en ensemblewaarden
- gaafheid en herkenbaarheid
- zeldzaamheid
De criteria die voor een pand of object van belang zijn, staan in de zogenoemde redengevende omschrijving.
Wie beslist of een bepaald pand of object een monument wordt?
Een deskundig bureau stelt beschrijvingen op van panden of objecten, waarin redenen genoemd worden waarom het pand of object aangemerkt zou moeten worden als gemeentelijk monument. Op basis hiervan worden gemeentelijke monumenten aangewezen door het College van burgemeester en wethouders.
Moet een gemeente een bepaald aantal monumenten hebben?
Nee, het aanwijzen van monumenten gebeurt op basis van hun culturele, historische of architectonische waarde.
Moet ik mijn pand, als het een monument wordt, terugbrengen in de originele staat?
Nee, de waardering is tot stand gekomen op basis van de bestaande situatie. U hoeft dus niets aan uw pand te veranderen.
Geldt de status van monument alleen voor de buitenkant of ook voor de binnenkant van mijn pand?
Met de aanwijzing als gemeentelijk monument wordt alleen de buitenkant van het pand (hoofd- en aanbouwen) een beschermd monument. Losstaande bijgebouwen zijn alleen beschermd als ze in de beschrijving zijn genoemd.
Moet ik mijn monument onderhouden?
De gemeente gaat ervan uit dat de eigenaar van een pand of object zijn bezit goed beheert en dus onderhoudt. Dit geldt ook voor een monument. Onderhoud is periodiek en als er niets aan het monument verandert, hoeft geen vergunning te worden aangevraagd.
Kan ik nog wat aan mijn monument veranderen?
Jazeker. Als een pand of object een gemeentelijk monument wordt, mag er nog best verbouwd of veranderd worden. Dit in tegenstelling tot wat velen denken. Voor de meeste bouwactiviteiten is ook zonder de status van een gemeentelijk monument al een vergunning nodig. Bij een verbouwing of verandering aan een gemeentelijk monument moet wel altijd de historische waarde, zoals in de redengevende beschrijving is vastgelegd, van het pand of object gerespecteerd worden.
Voor het verbouwen of restaureren van een gemeentelijk monument is in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig. De omgevingsvergunning is bedoeld om waardevolle elementen van een pand of object te behouden. Het is belangrijk om voorafgaand aan de verbouwing of restauratie na te gaan of een omgevingsvergunning nodig is. Uiteraard wordt de vraag wat wel en niet mag per geval, aan de hand van de plannen, beoordeeld. De gemeente kan u hier over adviseren.
Mag ik het houtwerk aan de buitenkant een andere kleur geven?
Dat hangt af van de redengevende omschrijving waarin staat waarom uw pand als monument is aangewezen. Het kan zijn dat de kleur een belangrijke reden is voor de monumentstatus.
Bestaat er een gemeentelijk subsidieregeling of tegemoetkoming voor gemeentelijke monumenten?
De gemeente Heerenveen heeft geen subsidieregeling voor het in stand houden van gemeentelijke monumenten. Op de pagina monumentensubsidie leest u meer over mogelijke andere subsidies of financiële ondersteuning van rijks- of gemeentelijke monumenten.