Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)

Meisje klimt in boomSinds september 2015 is Heerenveen een JOGG-gemeente. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. JOGG maakt de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder. Daardoor groeit onze jeugd op tot een gezonde generatie.

Jongeren Op Gezond Gewicht

Een gezonde toekomst begint met een gezonde jeugd! Met kinderen en jongeren die opgroeien in een gezonde omgeving. Maar die omgeving is nu helemaal niet zo gezond. Het is vaak moeilijk om de juiste keuzes te maken. Met iedereen die het verschil wil maken werkt JOGG aan een gezonde omgeving en een ‘leefstijltransitie’ van ongezond naar gezond leven. JOGG wil de maatschappij zo gezond maken dat welvaartsziekten als overgewicht en obesitas geen kans meer maken.

Waarom is Heerenveen een JOGG-gemeente geworden?

De GGD Fryslân kijkt elke 4 jaar met de Gezondheidsmonitor naar de gezondheidssituatie van de Friese bevolking. In 2018 waren de belangrijkste conclusies: het percentage kinderen met overgewicht stijgt, en het percentage kinderen dat voldoende sport en beweegt daalt. Deze trends zien we ook in gemeente Heerenveen. De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien. Daarom verbindt onze gemeente zich sinds 2015 aan de JOGG-aanpak.

JOGG-aanpak

De JOGG-aanpak richt zich op alle kinderen en jongeren in Nederland van 0 t/m 19 jaar. JOGG richt zich op de leefomgeving waar kinderen en jongeren veel komen: thuis, buurt, school, sport, vrije tijd, werk en (online) media. De programma’s en projecten in deze omgevingen stimuleren een gezonder aanbod van eten en drinken, meer bewegen, voldoende ontspanning en slaap. JOGG ondersteunt, adviseert en biedt inspiratie, kennis en samenwerking. Bekijk in de afbeelding hieronder in één oogopslag hoe de JOGG-aanpak werkt.

Zo werkt de JOGG-aanpak (PDF 3 MB)

Geplaatst op 16 januari 2017, 11:33 | Gewijzigd op 2 april 2024, 17:35

Nieuws