Een wijkmanager denkt met u mee
Heeft u als buurt, wijk of dorp de gemeente nodig? Bijvoorbeeld omdat u iets wilt organiseren voor de wijk, of omdat u als buurt met een probleem zit dat speelt in uw dorp? Of staat er iets te gebeuren in uw omgeving waar u graag over wilt meepraten?
Een wijkmanager denkt met u mee
De wijkmanagers zijn als een brug tussen de overheid en haar inwoners. Ze zijn de ogen en oren van de gemeente en ze wijzen u de weg door het gemeentehuis.
- Ze kunnen uitleggen hoe procedures werken en hoe besluiten worden genomen.
- Ze weten hoe en wanneer u als inwoner uw stem kunt laten horen.
- Ze helpen gemeenteambtenaren om met inwoners samen te werken bij het maken van beleid en plannen.
- Wijkmanagers hebben ook veel contact met Plaatselijk Belang, wijkraden, verenigingen en professionals zoals wijkagenten, woningbouwcorporaties en welzijnsorganisaties.
- En met actieve inwoners die in een dorp of wijk een belangrijke rol spelen.
Uw wijkmanager
Denkt u erover na om contact te zoeken met de wijkmanager? Twijfel niet, ze denken graag met u mee! Wilt u weten welke wijkmanager bij uw wijk of dorp hoort? Klik op een van de knoppen hieronder.


Anja Boersma
tel: (06) 48 46 98 06
e-mail: a.boersma@heerenveen.nl


Sies Hendrik Douwenga
tel: (0513) 61 78 85 of (06) 21 21 16 18
e-mail: s.douwenga@heerenveen.nl


Ruurdtje Anema
tel: (0513) 61 76 52 of (06) 21 29 04 63
e-mail: r.anema@heerenveen.nl
Lees het interview met Ruurdtje:
Wijkmanager Ruurdtje is een laagdrempelig aanspreekpunt
Wij zijn er om de afstand tussen inwoners en gemeente te verkleinen
De wijkmanagers van de gemeente Heerenveen zijn er voor inwoners die samen iets willen organiseren voor hun dorp of wijk, en die daarbij de gemeente nodig hebben. Ze zijn er ook als inwoners graag willen meepraten over iets dat in hun omgeving staat te gebeuren. Maar wie zijn de wijkmanagers precies? En wat hebben ze zoal gedaan om inwoners te helpen? In Akkrum zijn ze vorig jaar begonnen met een geveltuintjesproject. Ruurdtje Anema is hier de wijkmanager.
De wijkmanagers van de gemeente Heerenveen zijn één van de ogen en oren van de gemeente. Daarnaast wijzen ze inwoners de weg door het gemeentehuis. Want in een democratie is het belangrijk dat de overheid goed naar inwoners luistert. Wijkmanagers hebben enerzijds een signalerende rol: ze spreken veel mensen, weten wat er speelt en houden hun collega’s in het gemeentehuis hiervan op de hoogte. Anderzijds hebben ze een faciliterende en bemiddelende rol. Ze brengen inwoners van met de gemeente aan tafel om mee te denken over plannen, proberen neuzen dezelfde kant op te krijgen en als inwoners zelf een idee hebben voor de samenleving, denken ze mee over de uitwerking.
Geveltuintjes
Dit laatste was het geval in Akkrum, waar het centrum een fikse opknapbeurt krijgt. Tijdens het maken van deze plannen, in de zomer van 2023, vroegen aanwonenden en ondernemers of ze het straatbeeld konden vergroenen met geveltuintjes. Kees Middendorp was hier bij zijn eigen woning al mee begonnen en enthousiast over het resultaat. Hij introduceerde het idee bij de werkgroep Akwaseum, die het meteen ondersteunde. Wijkmanager Ruurdtje Anema betrok haar collega Helma van Sluis – specialist Groen en Spelen bij de gemeente – erbij en samen met Kees, Wietse de Vos van Akwaseum en lokale ondernemer Marten Boonstra maakten ze een plan.
Afstand verkleinen
“Als wijkmanager ben ik er om de afstand tussen inwoners en de gemeente te verkleinen. Dat doe ik door mensen te helpen bij het realiseren van plannen waar de gemeente bij nodig is. Of het nu gaat om het opzetten van een dorpsmoestuin of een doarpskeamer: ik weet vaak wat hierbij komt kijken, wat ervoor nodig is en welke collega ik hierbij kan betrekken”, legt Ruurdtje uit. Kees vult aan: “Dat is foar my wichtich. Ik ha net folle doel oer fergunningen, hoe’t kadastrale eigendommen binne en wêr’t ik krekt binnen de gemeente wêze moat. Ruurdtje is foar my dan it leechdrompelich oansprekpunt.”
Organiseren informatieavond
Om het geveltuinenplan verder vorm te geven, is een werkgroep opgericht die bestaat uit mensen van de gemeente, een ondernemer en inwoners van Akkrum. Deze werkgroep besloot om eerst voor één straat een informatieavond te organiseren en de bewoners hiervoor uit te nodigen via een brief. Zij konden tijdens de avond aangeven of ze een geveltuintje wilden en welke beplanting hun voorkeur had. Over dit laatste dacht Helma met inwoners mee.
Persoonlijke benadering
Ruurdtje: “Die eerste informatieavond viel de opkomst een beetje tegen. Waarschijnlijk was een brief in de brievenbus niet genoeg. Daarom heeft Kees aangeboden om voorafgaand aan de komende informatieavonden bij de aanwonenden langs te gaan. Kees woont hier al jaren en kent bijna iedereen. En als hij geen tijd heeft om ze allemaal te bezoeken, help ik hem. We hopen dat een persoonlijke benadering meer mensen naar de informatieavonden brengt.”
Groen is gezellig
Het doel van het geveltuintjesproject is om op een laagdrempelige manier iets te betekenen voor veel mensen. Een klein aantal inwoners is rechtstreeks bij het plan betrokken omdat het over hun gevel gaat, een groter aantal kan straks van het resultaat genieten omdat het dorpscentrum vriendelijker oogt. Op heel veel plekken gebeurt dit al, maar het kan nog groener. Helma vertelt: “Het lijkt misschien een klein project, maar de impact kan groot zijn. Een straat is met allemaal prachtig bloeiende bloemen langs de gevels heeft een compleet andere sfeer dan met een straat met vooral stenen. Veel gezelliger.”
Vertrouwen in democratie
Ook Kees is enthousiast over de samenwerking. Duurzaamheid en biodiversiteit staan in huize Middendorp hoog in het vaandel. Zowel de binnen- als buitenkant van hun woning is waar mogelijk van groen voorzien. Dat de gemeente zich op deze manier welwillend opstelt en inwoners tegemoet komt, doet hem ook goed. Hij verklaart: “De tiid dat je lokale politisi of amtners koene, is fuort. Sadwaande is der in ôfstân ûntstien tusken doarp en harren gemeente, it folk en de amtners. Dit makket dat der maklik in gefoel ûntstiet fan: ‘dat docht mar, dêr op it Hearrenfean’. Dat gefoel moat de oerheid sjen te kearen. Ynwenners moatte beseffe dat se sels in stim hawwe dy’t der ta docht. De wykmanager, dy’t bining hat mei it doarp, en wit wat der spilet, is hjirby fan grut belang.”


Nynke Talstra
tel: (0513) 61 79 56 of (06) 18 63 46 86
e-mail: n.talstra@heerenveen.nl
Lees het interview met Nynke:
Een mooier dorpscentrum, met hulp van de wijkmanager
Van het regelen van een feesttent tot het verlagen van een drempel: de wijkmanagers van de gemeente Heerenveen zijn van vele markten thuis. Ideaal voor inwoners die samen iets voor elkaar willen krijgen, want wijkmanagers zijn ook nog eens heel benaderbaar. Wat ze níet doen, is zich inzetten voor particulieren doelen. Collectieve wensen en vragen zijn meer hun terrein. Nynke Talstra is nu een klein jaar wijkmanager in het centrum van Heerenveen, Het Meer, Hoornsterzwaag, Oude- en Nieuwehorne, Bontebok, Katlijk, Mildam, De Knipe en Jubbega. Vorig jaar was ze vooral in Jubbega veel te vinden.
Want het centrum van Jubbega is het afgelopen jaar flink onder handen genomen. Het project maakte deel uit van de centrumontwikkeling van meer dorpen in de gemeente, met subsidie van de Regiodeal. “Doel was om het Jubbegaster centrum een meer gelijkwaardige uitstraling te geven”, vertelt projectleider Eeuwe de Vries. “Zo lagen er vier verschillende soorten tegels en oogde het centrum hier en daar wat rommelig. Het was toe aan een opknapbeurt.”
Collectieve wensen
De bedrijven stonden open voor een herinrichting en ook de inwoners zagen er het nut van in. Dus sloegen ze in 2019 de handen ineen met de gemeenteraad om aan de slag te gaan. Wat de gemeente in zo’n situatie erg belangrijk vindt, is wat de inwoners voor ogen hebben. En dan niet op individueel niveau, zoals ‘liever geen prullenbak voor mijn huis’, maar wat de collectieve wensen.
Korte lijntjes
Bij het achterhalen van die wensen, speelt de wijkmanager een belangrijke rol. Want een wijkmanager kent niet alleen de mensen in het dorp maar heeft ook korte lijntjes met de ondernemersvereniging en Plaatselijk Belang, in dit geval voorzitter René Jelsma, en met collega’s binnen het gemeentehuis, onder wie projectleider Eeuwe. Daarnaast weet de wijkmanager hoe het zit met dingen als burgerparticipatie en burgerrechten en welke subsidies er zijn wanneer een groep inwoners iets voor elkaar wil krijgen.
Meer groen, waterbeleving en ophaalbrug
René: “Uit een georganiseerde inwoneravond bleek dat onze inwoners graag meer groen wilden, de waterbeleving belangrijk vonden en graag aandacht wilden voor de oude ophaalbrug. Corona veroorzaakte enige vertraging, maar begin 2024 was het zover. Van alle wensen zijn er zeven in een schetsontwerp verwerkt en uiteindelijk zijn er vijf uitgevoerd.”
Steentje bijdragen
Nynke was niet vanaf het allereerste begin betrokken bij de plannen in Jubbega. Toen ze er afgelopen voorjaar voor het eerst als wijkmanager kwam, samen met haar voorganger Marc Jense, was de uitvoering net gestart. Bij de afronding van de centrumontwikkeling kon ze haar steentje bijdragen. Zo hielp ze bij de feestelijke opening van het opgepoetste centrum, zorgde ze er met Plaatselijk Belang voor dat de schoolkinderen uit het dorp bloembollen konden planten om het centrum op te fleuren en wist ze de nodige partijen bij elkaar te brengen om de stoep te verlagen bij de huisartsenpraktijk.
Samen dingen voor elkaar krijgen
“Dit project gaf me de gelegenheid om iets voor het dorp te betekenen en meteen veel mensen te leren kennen”, vertelt Nynke. “Samen met Eeuwe en de mensen van Plaatselijk Belang regelde ik een tent en catering voor de feestelijke opening en daar kwamen veel mensen op af. Als wijkmanager kan ik sommige dingen nét wat sneller voor elkaar krijgen, omdat ik binnen het gemeentehuis precies weet bij wie ik moet zijn en wat we als gemeente voor inwoners kunnen organiseren. Ik kan de wensen van groepen inwoners inventariseren, hier de juiste collega’s bij betrekken en inwoners informeren over hoe zij zelf invloed kunnen uitoefenen op het gemeentelijke beleid. Dit voorkomt dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd.”
Prachtig resultaat
Nu, een jaar later, heeft voorzitter Plaatselijk Belang René Jelsma nog niet één negatief woord gehoord over het vernieuwde centrum. “Dat de Jelle van Damweg werd ingericht voor eenrichtingsverkeer was een heet hangijzer, maar mensen zijn nu vooral blij. Met de verlaging van de kade, de banken en bloembakken, de kunstzinnige brug. Het is echt prachtig geworden.” En daar doet de wijkmanager het voor.