Schuldhulp

Heeft u schulden en komt u er zelf niet meer uit? Bij de gemeente kunt u terecht voor schuldhulp.

Vraag de meitinker

Heeft u betalingsachterstanden? Komen er deurwaarders aan de deur? U bent niet de enige die dit overkomt. De meitinker kan u verder helpen. Wacht niet te lang met hulp vragen. Hoe sneller u komt, hoe beter u geholpen kunt worden. U kunt terecht bij de meitinker voor meer informatie.

Wat heeft de meitinker nodig?

Leg alvast zoveel mogelijk informatie over uw betalingsachterstanden of schulden klaar.

Hoe gaat het verder?

De meitinker bekijkt samen met u hoe u er voor staat. Hoe komt u uit de schulden? Misschien kunt u samen met de meitinker een aflossing regelen. Of uw financiën zo inrichten dat u uw achterstanden zelf kunt aflossen. Als de schulden te hoog of te veel zijn, zal de meitinker u verder helpen naar schuldhulpverlening.

De gemeente gaat uw schulden regelen, en dan?

De meitinker van de gemeente zet samen met u uw schulden op een rijtje. Daarna probeert de schuldhulpverlener in samenwerking met u uw schulden te regelen. Houdt u er rekening mee dat het veel tijd kost om schulden te regelen. Dit kan soms wel meerdere maanden duren. Hoort u een tijdlang niets? Dan is de gemeente bezig met het uitzoeken van uw schulden. U kunt natuurlijk altijd bellen of mailen. Als alles duidelijk is krijgt u bericht.

Een schuldregeling duurt minimaal drie jaar. In die tijd lost u zoveel als mogelijk is af aan de schuldeisers. Als u zich aan de aflossing houdt, bent u na afloop van de regeling schuldenvrij.

Budgetbeheer

Als de gemeente uw schulden regelt, komt u meestal in budgetbeheer. Dit betekent dat een ander uw geld beheert en de nodige betalingen voor u doet. U kunt dan niet meer zelf aan uw geld komen. U krijgt alleen ‘leefgeld’, waar u boodschappen van kunt doen.
Het starten van budgetbeheer kost tijd omdat er veel geregeld moet worden. Hou er daarom rekening mee dat u eerst nog een tijdje zelf uw betalingen regelt.

Budgetmaatje

De gemeente kan u helpen om met uw budget uit te komen. Of u er op voor te bereiden dat u zelf weer uw geld kunt beheren. Daarvoor zijn er budgetmaatjes. Dit zijn vrijwilligers die u willen helpen. Natuurlijk moet het wel klikken met uw budgetmaatje. En alles gaat altijd in overleg met u.

U doet het!

De belangrijkste persoon om de schuldhulp te laten slagen, bent u zelf. Een schuldhulptraject is niet gemakkelijk. En het lukt alleen als u genoeg meedoet. Anders werkt het niet. Daarom moet u duidelijk weten waar u aan begint.

Een schuldregeling kan betekenen dat u een tijdlang weinig geld te besteden heeft. Dat kan drie jaar duren. Maar daarna bent u wel schuldenvrij.