Wijzigingen melden bijstandsuitkering

Als uw persoonlijke situatie verandert, meld dit dan zo snel mogelijk. Veranderingen in uw leefomgeving, inkomen, vermogen of werk kunnen gevolgen hebben voor uw uitkering.

Voorbeelden van wijzigingen die u moet melden:

  • Verandering in inkomen
  • Verandering in de samenstelling van uw gezin
  • Openen of sluiten van een bankrekening (IBAN)
  • Als u gaat werken (ook vrijwilligerswerk, stage of opleiding)
  • Verblijf in het buitenland of als u langer dan vier weken buiten de gemeente bent
  • Wijziging in vermogen, bijvoorbeeld door een erfenis, schadevergoeding of gift
  • Stopzetten van de uitkering
  • Andere veranderingen

Hoe geeft u een wijziging door

U kunt een wijziging online aan ons doorgeven met het digitale wijzigingsformulier (‘mutatieformulier’). U kunt dan gelijk belangrijke documenten meesturen.

Ik heb een nieuw telefoonnummer en/of e-mailadres. Moet ik dit doorgeven?

Ja, dit is belangrijk zodat we u kunnen bereiken, bijvoorbeeld voor vragen over uw aanvraag. Geef daarom altijd uw juiste telefoonnummer en e-mailadres door. Wij delen deze gegevens niet met anderen.

Ik wil op vakantie naar het buitenland. Moet ik dit doorgeven?

Ja, u moet toestemming vragen aan de gemeente. De gemeente betaalt dan uw uitkering door. U mag maximaal vier weken per kalenderjaar naar het buitenland op vakantie.

Houd hier rekening mee:

  • U mag maximaal vier weken per jaar naar het buitenland, die mag u verspreiden over meerdere periodes.
  • U moet elke keer toestemming vragen als u naar het buitenland gaat.
  • U moet bewijs aanleveren van de datum van uw heen- en terugreis.
  • Bent u langer dan vier weken weg? Dan stopt uw uitkering na die vier weken.
  • Vraag minimaal vier weken voor de vertrekdatum toestemming.
  • De gemeente kan toestemming weigeren, bijvoorbeeld als u kans op werk misloopt door uw vertrek.

Als u weer terug bent, moet u zich melden bij uw klantmanager of contactpersoon. Alleen bij zeer bijzondere omstandigheden kunt u langer in het buitenland blijven.

Wordt u ziek in het buitenland? Als u ziek wordt tijdens uw verblijf in het buitenland, is dat meestal geen reden om uw uitkering langer dan vier weken door te betalen.

Mijn bankrekeningnummer is gewijzigd. Moet ik dit doorgeven?

Ja, wij hebben uw juiste bankrekeningnummer nodig om de uitkering te betalen. Heeft u een nieuwe rekening geopend of een rekening gesloten? Geef dit dan door, ook als het om een extra bankrekening gaat. We hebben dit nodig om te weten hoeveel vermogen u heeft, de zogenaamde vermogensvaststelling.

Ik heb werk gevonden. Moet ik dit doorgeven?

Gefeliciteerd met uw baan! Meld dit zo snel mogelijk, ook als u nog geen loon ontvangt.

Mag ik vrijwilligerswerk doen?

Ja, dat mag. Vrijwilligerswerk kan erg nuttig zijn. U moet dit wel melden bij de gemeente en toestemming krijgen. Soms krijgt u een vergoeding voor het vrijwilligerswerk. Deze mag u houden, zolang het bedrag niet hoger is dan het maximumbedrag. U moet de vergoeding wel doorgeven.

Het vrijwilligerswerk mag geen werk zijn dat normaal door een betaalde medewerker wordt gedaan. U mag geen betaalde baan weigeren omdat u liever vrijwilligerswerk doet. Daarnaast mag het vrijwilligerswerk uw re-integratie naar een betaald baan niet in de weg staan. De gemeente kan u ook vragen vrijwilligerswerk te doen als onderdeel van uw re-integratie.

Ik ontvang een schadevergoeding. Moet ik dit doorgeven?

Ja, geef een schadevergoeding zo snel mogelijk door. De gemeente beoordeelt of dit gevolgen heeft voor uw uitkering. Vaak is dit niet het geval, maar soms wel. U hoeft nog niet alle bewijsstukken bij de hand te hebben, die kunt u later inleveren. De gemeente neemt hierover altijd contact met u op.

Ik heb een gift ontvangen. Moet ik dit doorgeven?

Dat hangt af van de hoogte van de gift. Een gift kan geld of spullen zijn. Per kalenderjaar mag u € 1200 aan giften ontvangen zonder dat dit gevolgen heeft voor uw uitkering. Ontvangt u meer dan € 1200? Dan moet u dit melden. Op de pagina over giften leest u meer over dit onderwerp.

Ik krijg een erfenis. Moet ik dit doorgeven?

Ja, het ontvangen van een erfenis moet u doorgeven. U moet melden hoeveel u heeft ontvangen en bewijsstukken aanleveren, zoals de overlijdensdatum van de persoon van wie u erft en documenten die de waarde van de erfenis aantonen. Samen bekijken we welke gevolgen dit heeft voor uw recht op bijstand.

Mijn kind heeft een (bij)baan. Moet ik dit doorgeven?

Als uw kind jonger is dan 18 jaar en een (bij)baan heeft, hoeft u dat niet te melden. Ontvangt uw kind echter geld op een andere manier, dan moet u dat wel doorgeven.

 

Geplaatst op 23 december 2016, 10:00 Gewijzigd op 22 oktober 2024, 12:56

Nieuws