Woonvisie
De Woonvisie van de gemeente Heerenveen heeft als ondertitel “een buitengewone plek om thuis te komen” en dat is niet zonder reden. Steeds meer mensen ontdekken dat het prettig wonen is in de gemeente Heerenveen. Om ervoor te zorgen dat alle inwoners op een fijne manier kunnen blijven wonen, heeft de gemeente een woonvisie opgesteld met doelen op het gebied van wonen. Een van deze doelen is het bouwen van minimaal tweeduizend extra huur- en koopwoningen voor 2030, zowel via inbreiding als uitbreiding.
Vragen en antwoorden
Hieronder beschrijven we de inhoud van de woonvisie in een aantal vragen en antwoorden.
Waarom een woonvisie?
Een woonvisie is van belang om ervoor te zorgen dat iedereen die in de gemeente Heerenveen wil (blijven) wonen een passende woning kan vinden en zich thuis voelt. Als gemeente hebben we te maken met verschillende uitdagingen, zoals bestaanszekerheid, energiearmoede, klimaatadaptatie en vergrijzing. Verder verandert de vraag naar woningen voortdurend. Daarom is er een visie nodig die ons houvast biedt en die ons helpt om prioriteiten te stellen. Daarnaast zijn gemeenten verplicht om een woonvisie te hebben.
Welke vijf prioriteiten staan centraal in de ontwerp Woonvisie?
Met deze ontwerp Woonvisie willen we ervoor zorgen dat onze gemeente een fijne plek blijft om te wonen. We hebben vijf belangrijke prioriteiten:
- Groeien met minimaal 2000 woningen tot 2030
- Een gevarieerde bevolking vraagt om het toevoegen van betaalbare woningen
- Zorgen voor vitale kernen en gemengde wijken
- Een inclusieve gemeente vraagt om een gevarieerd woonzorglandschap
- Een duurzaam thuis staat in een klimaatadaptieve woonomgeving
Wat is een woonvisie?
De woonvisie van de gemeente Heerenveen beschrijft hoe de gemeente zich wil blijven ontwikkelen als een prettige plek om te wonen, waarbij wonen als persoonlijk en belangrijk wordt beschouwd. De Woonvisie is in samenwerking met verschillende partijen ontwikkeld.
Hoe is de woonvisie tot stand gekomen?
In het najaar van 2021 is een woonbehoefteonderzoek gedaan. In dit woonbehoefteonderzoek is gebruik gemaakt van een grote bewonersenquête, een verhuisbewegingenonderzoek en bestaande informatie. Aanvullend hebben belanghebbenden van onder meer bewonersorganisaties, zorgpartijen, woningcorporaties en marktpartijen met elkaar gesproken over de uitkomsten van dit onderzoek. Ook de gemeenteraad is nauw betrokken bij het proces. Zij benadrukte dat ook goed moest worden gekeken naar het benutten van de bestaande woningvoorraad, de unieke kenmerken van Heerenveen en de manier waarop de doelen uit de woonvisie kunnen worden gerealiseerd. Al deze input heeft geleid tot de startnotitie.
Zie ook
Woonvisie Heerenveen 2023-2028 (PDF 8 MB)
Startnotitie Woonvisie 2022 Heerenveen (PDF 1 MB)
Bouwstenennotitie woningmarktonderzoek Heerenveen (PDF 1 MB)
Woningmarktmonitor gemeente Heerenveen
Ontwerp woonvisie Heerenveen 2023 – 2028 (PDF 7 MB)
Hoe voeren we de doelen van de woonvisie uit?
Met de woningbouwstrategie maken we duidelijk wat we waar willen bouwen. We hebben nu ook duidelijkere criteria en planning. Zo kunnen we de voortgang van de woningbouw goed in de gaten houden
Hoe ver is de woningbouwstrategie?
De woningbouwstrategie is nooit helemaal af omdat er altijd externe invloeden zijn, zoals stijgende bouwkosten of rentewijzigingen. We noemen het een levend document. Door te monitoren houden we bij hoe het met de woningbouwprojecten gaat en of we moeten aanpassen
Wat is nu de stand van het wonen in de gemeente Heerenveen?
In 2023 wonen er ruim 50.650 mensen in de gemeente Heerenveen. Het is hier goed en gemoedelijk wonen. De leefkwaliteit is hoog en de diversiteit van het landschap is groot. Van bosrijk landschap tot waterrijk gebied. Op het veen, zand of de klei. Wil je wonen in het buitengebied, een terpdorp, lintdorp of in een stedelijke kern? In Heerenveen kan het. Als poort naar het Noorden en economische motor in ene krachtige regio is Heerenveen een buitengewone gemeente. Een knooppunt van landschap, cultuur en infrastructuur. Een dorpse stad met karakteristieke kernen waar Mienskip van oudsher een groot goed is.
Door de strategische ligging is de gemeente Heerenveen een populaire woonplek voor gezinnen. Zij vestigen zich vanuit buiten de regio. Dit verhoogt de druk op de woningmarkt en zorgt soms voor verdringing van woningzoekenden die nog geen plek hebben. Tegelijkertijd kunnen we onze sterke sociaaleconomische positie alleen behouden door mensen – jong en oud – hier te houden en van buiten aan te trekken.