Bent u vader van een kind, maar bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap met de moeder? Dan wordt u wettelijk vader door het kind te erkennen. Ook een duomoeder kan een kind erkennen. Erkennen kan als de moeder zwanger is, als u de geboorte aangeeft, maar ook daarna. U regelt het in het gemeentehuis. Zowel de vader als de moeder moeten hiervoor aanwezig zijn.

Wat moet u meenemen?

  • vader en moeder: een geldig identiteitsbewijs
  • als het kind 16 jaar of jonger is: schriftelijke toestemming van de moeder
  • als het kind 12 jaar of ouder is: schriftelijke toestemming van het kind zelf

Wat gebeurt er als u uw kind erkent?

Als u een kind erkent, ontstaat er een wettelijke familieband tussen het kind en u. U bent verplicht het kind te onderhouden. En het kind heeft recht op een erfenis van u. U hoeft niet de biologische vader of moeder te zijn.

Wanneer kiest u voor erkenning of niet?

Als u niet getrouwd bent met de moeder van het kind moet u beslissen of u uw kind erkent of niet. Als u wel getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, hoeft u uw kind niet te erkennen. De wet beschouwt u automatisch als ouder, ook al bent u niet de biologische vader of moeder.

Wanneer kunt u uw kind erkennen?

  • u bent 16 jaar of ouder
  • er zijn niet al twee ouders

Wat doet de gemeente met uw erkenning?

Wanneer u het kind hebt erkend, maakt de gemeente een erkenningsakte op. Nadat u de geboorte van het kind hebt aangegeven, vermelden wij u als ouder in de Basisregistratie personen (BRP). Erkent u het kind na de geboorteaangifte? Dan passen wij de geboorteakte aan.

Kosten

Geen