Naam kiezen voor uw kind

Welke naam geeft u aan uw pasgeboren kind? Welke voornamen kunt u kiezen? Welke achternaam? U regelt de naamskeuze in het gemeentehuis.

Voornaam kiezen

U mag zelf een voornaam voor uw kind kiezen. Als het kind later maar geen last van de naam kan krijgen. De ambtenaar van de burgerlijke stand beoordeelt of de voornaam in orde is. Als u geen voornaam opgeeft die in orde is, mag de ambtenaar zelf een naam kiezen. Die kunt u niet zomaar veranderen.

Achternaam kiezen

Voor uw eerste kind mag u de achternaam kiezen van uzelf of van uw partner. De achternaam die u heeft gekozen, geeft u als ouders samen aan bij de gemeente. Dat kan op z’n laatst als u de geboorte van het kind aangeeft. Als u niet getrouwd bent, doet u dat wanneer de vader het kind erkent.

Bent u gehuwd of heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u dat uw kind de achternaam van moeder krijgt, dan moet u dit uiterlijk bij geboorteaangifte samen verklaren. Hiervan wordt een akte opgemaakt.

Bent u niet gehuwd, dan kunt u uw kind erkennen. Dit kan al voor de geboorte. Bij de erkenning kunt u aangeven welke achternaam uw kind krijgt. Kiest u geen achternaam, dan krijgt het kind de naam van de moeder. Wilt u de achternaam van vader kiezen, dan moet de moeder hiervoor toestemming geven bij de erkenning.

Alle volgende kinderen van dezelfde ouders krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind.

Dubbele achternaam

Vanaf 1 januari 2024 kan uw kind een dubbele achternaam krijgen. Het kindje moet dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben. Er is ook een overgangsregeling voor kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren.

Mogelijkheden dubbele achternamen

Een dubbele achternaam bestaat uit maximaal 2 namen, en tussen de beide delen van de dubbele achternaam wordt geen koppelteken(-)geschreven.
Een voorbeeld: Ouders de Vries en Jansen krijgen in 2024 hun eerste kind. Zij kunnen kiezen voor de achternamen:

  • de Vries
  • Jansen
  • de Vries Jansen
  • Jansen de Vries

De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.
Vanaf 2024 kunt u al bij de erkenning ongeboren vrucht kiezen voor een dubbele achternaam van beide ouders. Uw keuze legt de gemeente dan vast in een akte. Hiervoor komt u beide langs en neemt u uw geldig legitimatie mee. Dit kunt u laten opmaken bij de ambtenaar burgerlijke stand bij gemeente van eigen keuze.

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap en verwacht u uw eerste kindje? Ook dan is het mogelijk om een dubbele achternaam voor uw kind vast te leggen. Hiervoor dient u een verklaring van naamskeuze af te leggen. Het is noodzakelijk dat u beiden dan langskomt. Dit kan tot uiterlijk bij de geboorteaangifte, bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in een gemeente naar eigen keuze.

Voorwaarden overgangsregeling dubbele achternamen

  • Uw oudste kind is geboren tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023.
  • Uw kind heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • Beide ouders komen samen langs.
  • De dubbele achternaam geldt voor al uw gezamenlijke kinderen.

Kosten overgangsregeling dubbele achternamen

Voor het gebruik maken van de overgangsregeling betaalt u kosten. Voor uw oudste kind betaalt u € 75 en voor elk volgend kind € 50.

Nieuw paspoort of ID-kaart

Omdat het paspoort of de identiteitskaart van uw kind niet meer geldig is na de naamswijziging, moet u daarvoor een nieuwe aanvragen.

Vraag en antwoord

Is uw kind in 2023 geboren?

Dan krijgt het de door u gekozen enkele achternaam. U kunt in 2024 nog wel gebruikmaken van de overgangsregeling. Met de overgangsregeling kan uw kind alsnog een dubbele achternaam krijgen. U kunt dit regelen tot en met 31 december 2024.

Wordt uw kind in 2024 geboren?

Heeft u uw ongeboren kind erkend in 2023 en kon u toen nog niet kiezen voor de dubbele achternaam? Dan kunt u alleen nog bij de aangifte van geboorte kiezen voor de dubbele achternaam. Beide ouders moeten dan mee naar de geboorteaangifte.

Heeft een van de ouders een andere nationaliteit dan de Nederlandse?

Neem dan contact op met de afdeling Burgerzaken over de mogelijkheden.

Wat als u beiden man bent?

Als u beiden man bent, kunt u uw kind de achternaam van een van u geven, als u samen het kind adopteert of samen het gezag heeft.

Wat als u geen achternaam kiest?

  • Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap, en kiest u zelf geen achternaam? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de partner (vader of meemoeder).
  • Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap en u kiest geen achternaam, dan krijgt het kind de achternaam van de moeder.
Geplaatst op 21 december 2016, 12:30 | Gewijzigd op 4 januari 2024, 10:17

Nieuws