De huwelijksvoltrekking

BruidstaartDe huwelijksvoltrekking verloopt geheel naar uw wens. U kiest zelf het programma van uw speciale dag. Er zijn een aantal keuzes die u kunt maken. Zo kunt u elkaar een ring geven tijdens de trouwplechtigheid.

Ringen wisselen

U kunt elkaar tijdens de plechtigheid een ring geven. Dit gebeurt meestal direct na de voltrekking. Ook hierover maakt u afspraken met de trouwambtenaar. Hebt u een andere speciale manier in gedachten, dan kunt u dat met de trouwambtenaar bespreken.

 

Ondertekenen akte

Het laatste deel van de voltrekking is het ondertekenen van de akte. Eerst tekent het bruidspaar, daarna de getuigen en als laatste de trouwambtenaar. Bij een geregistreerd partnerschap geldt dezelfde volgorde.

Vermelding geslachtsnaam

U krijgt van de gemeente, tegen een vergoeding, een trouw- of partnerschapsboekje. Hierin staat uw geslachtsnaam tweemaal vermeld: uw geslachtsnaam voor en na het huwelijk. Hebt u de Nederlandse nationaliteit, dan staat er beide keren uw eigen geslachtsnaam. Hebt u een andere nationaliteit, dan wordt er bij de vermelding van uw geslachtsnaam uitgegaan van de regels van het land van uw nationaliteit.
De ‘verklaring naamgebruik’, die u hebt ingevuld tijdens de aangifte, is bedoeld voor het naamgebruik in het maatschappelijk verkeer, oftewel uw naam in het dagelijks leven. Door uw huwelijk of partnerschapsregistratie kunt u kiezen voor een andere naamvoering, maar niet voor een andere geslachtsnaam. Voor alle duidelijkheid: uw eigen achternaam die in de Basisregistratie Personen (BRP) is opgenomen, verandert niet. Op officiële documenten als paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs staat altijd uw eigen achternaam.