Bekijk onze pagina met informatie over het coronavirus

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is dit jaar massaal in onze gemeente aanwezig geweest. Inmiddels zijn de meeste rupsen verpopt tot vlinder. De brandharen van de rupsen kunnen nog wel aanwezig zijn in achtergebleven nesten. Alle nesten worden door de gemeente verwijderd. Bomen met nesten zijn gemarkeerd met een rood-wit lint.

Verwijderen van nesten

De medewerkers van de gemeente hebben de nesten van de eikenprocessierupsen in de openbare ruimte opgespoord. Bomen mét nesten zijn gemarkeerd met speciale rood-wit geblokte linten. De locaties zijn bij de aannemer gemeld. Nadat de nesten zijn verwijderd, wordt ook het lint verwijderd. In het voorjaar van 2019 waren de rupsen zo massaal aanwezig dat met de beschikbare capaciteit van de gespecialiseerde bedrijven én de medewerkers van de gemeente niet alle locaties direct konden worden aangepakt. Plekken met een vergroot risico hebben voorrang gekregen. Op de overige plekken wordt nog steeds gewerkt om de resterende nesten met brandharen te verwijderen.

Contact met de brandharen

Vermijd contact met de brandharen. Indien u een gemarkeerde boom ziet, dan kunt u het best uit de buurt van de boom blijven en contact met de nesten vermijden. Haren kunnen worden verspreid door verwaaiing van de nesten.

Herkennen

De nesten van eikenprocessierups zijn te herkennen aan de specifieke grijze proppen op de stammen of dikkere takken. Het nest bestaat uit dichte spinsels van vervellinghuidjes met brandharen en uitwerpselen. De brandhaartjes zijn met het blote oog niet te zien.

Melden

Ziet u een nest van de Eikenprocessierups terwijl er geen lint om de boom is, wilt u dit dan melden bij de gemeente? Dit kan via de algemene contactgegevens, telefoon 14 0513 (geen netnummer nodig). Of via een online formulier


We bekijken dan snel of het inderdaad om een nest van de eikenprocessierups gaat en wanneer de bestrijding kan worden uitgevoerd.

Op eigen terrein

Heeft u nesten van de eikenprocessierups op uw eigen terrein dan draagt u zelf zorg voor de bestrijding. Eventueel kunt u meeliften in de route van de aannemer die de gemeentelijke bomen aanpakt. Voor informatie hierover kunt ook contact opnemen met de gemeente Heerenveen.

Klachten

De brandharen van de rupsen kunnen zorgen voor jeuk en irritaties aan huid, ogen en luchtwegen. De brandharen kunnen door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de huid of in kleding terecht komen. Het contact van de haren geeft soms een reactie van de huid met kleine rode bultjes en veroorzaken jeuk. Op deze plekken kunnen nog brandharen aanwezig zijn. Door de huid te strippen met plakband worden achtergebleven haren verwijderd wat tot vermindering van klachten kan leiden. Het is raadzaam om besmette kleding te wassen op hoge temperatuur (60graden). Klachten openbaren zich soms pas 10 uur na het contact met de haren en verdwijnen meestal binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten of allergische reactie contact op met de huisarts. Meer informatie over de gezondheidseffecten vindt u op de website van de GGD Fryslân.