Rookoverlast

vuurkorfVeel mensen vinden een open haard, vuurkorf of houtkachel gezellig. Maar wat voor de één gezellig is, kan bij een ander leiden tot hinder en gezondheidsklachten.

Heeft u overlast?

Heeft u last van het stookgedrag van uw buren? Steken uw buren een barbecue aan en staat uw achtertuin blauw van de rook? Probeer de situatie eerst zelf op te lossen en ga zelf een gesprek met hen aan. Komt u er zelf niet uit? Dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen.

Stookt u zelf?

Infographic hout stoken
Voorkom overlast met onderstaande tips voor het stoken van houtkachels, open haarden, vuurkorven en barbecues.

  • Let op de wind.
  • Zet uw barbecue of vuurkorf in de hoek van de tuin en let op de windrichting. Stook niet bij windstil of mistig weer.
  • Stook met droog en onbehandeld hout.
  • Maak het vuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Stook met droog hout want dat rookt minder dan nat hout. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is. Ook sloophout, multiplex en spaanplaat zijn niet geschikt. Hierbij kunnen (zeer) schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Let op de grootte van uw kachel en stem de schoorsteen en het rookkanaal daarop af.

Houtkachels

Hebt u een houtkachel? Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen. Laat een specialist uw situatie beoordelen en u adviseren.

  • Zet de uitlaatklep open
  • Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen volledig open als u begint met stoken.
  • Veeg geregeld uw schoorsteen
  • Laat minstens één keer paar jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman. Dit geldt ook voor pelletkachels!

Controleer zelf

U kunt eenvoudig zelf controleren of u goed stookt. Loop even naar buiten om de kleur van de rook uit uw schoorsteen te controleren. Kleurloze rook wijst op een goede verbranding. Gekleurde rook (wit, grijs, zwart, blauw) duidt er op dat de verbranding slecht is. De vlam in de houtkachel moet heldergeel zijn en niet flakkeren. Een oranje, onregelmatige vlam duidt op een niet volledige verbranding. Verbeter bij donkere rook of oranje vlammen de luchttoevoer.

Laat uitbranden

Laat een houtvuur vanzelf uitbranden. Als u een houtvuur tempert door de luchttoevoer te verminderen, komen veel schadelijke stoffen en rook vrij.

Pelletkachels

Let op de pijp van uw pelletkachel. Wees er alert op dat pelletkachels een verticale pijp (door het dak) nodig hebben. Een geveluitgang, een horizontale pijp door de gevel naar buiten, of aansluiten op een (voormalige) gasafvoer is totaal ongeschikt en in strijd met het Bouwbesluit. Een rookafvoeruitmonding in een gevel is alleen toelaatbaar voor gasgestookte verbrandingstoestellen. Veeg verder geregeld uw schoorsteen en laat minstens één keer paar jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman.

Geplaatst op 21 oktober 2020, 14:32 | Gewijzigd op 2 april 2024, 16:30

Nieuws