Wilt u graag uw huis verduurzamen? Extra isolatiemaatregelen kunnen een goede investering in uw woning zijn. Om dit financieel aantrekkelijker te maken, verleent het Rijk een aantal subsidies. Bekijk het overzicht in onze flyer Flyer subsidieregeling particulieren (PDF 265 kB). In oktober komt de gemeente met een voucher- en inkoopactie. Provincie Fryslân geeft tijdelijk extra korting bovenop de SEEH subsidie. Lees hieronder meer over beide regelingen.

Voucherregeling en collectieve inkoop isolatie en zonnepanelen (RRE)

De gemeenteraad is akkoord gegaan met het plan voor de besteding van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE)-subsidie van €495.000. In raadsvoorstel Regeling Reductie Energieverbruik (PDF 175 kB) wordt een voucherregeling voorgesteld voor alle particuliere huiseigenaren en een inkoopactie voor eigenaren van grondgebonden woningen.

Alle particuliere woningbezitters in de gemeente Heerenveen krijgen in oktober een brief met voucher toegestuurd. De voucher ter waarde van 70 euro inclusief BTW kan besteed worden aan kleine energiebesparende maatregelen zoals tochtstrips, ledlampen of thermosstaatknop. Deze kunt u zelf aanschaffen bij uw lokale bouwmarkt. Er is geld beschikbaar voor 5.500 woningen.

Gezamenlijke inkoopactie isolatiemateriaal of zonnepanelen

In het plan staat ook een inkoopactie voor eigenaren van een grondgebonden woning. Wanneer u interesse heeft om mee te doen met deze inkoopactie hoeft u zich alleen maar aan te melden. Na de zomer van 2020 kunt u zich aanmelden via de helpdesk of de website. Door alvast een mail te sturen naar duurzaam@heerenveen.nl krijgt u een bericht zodra de inschrijving open gaat.

Er komt dan een onafhankelijke adviseur bij u langs. De adviseur voorziet u van advies op maat en u ontvangt vrijblijvend scherpe offertes van betrouwbare (lokale) bedrijven. U betaalt slechts €35,- voor het advies en krijgt voor een goede prijs isolatie of zonnepanelen.

Veel gestelde vragen voucherregeling

Deze voucherregeling geldt alleen voor particuliere woningeigenaren en VvE’s. De vouchercode is gekoppeld aan een adres en kan dus alleen voor dat adres gebruikt worden.

Huurders vallen buiten deze regeling. Wanneer voucherregeling een succes blijkt, gaan we ook met corporaties in overleg.

We richten ons vooralsnog op de eerste week van oktober. Woningeigenaren krijgen dan een brief met een vouchercode.

Maximaal €70,- (incl. BTW)

Samen met de voucher krijgt de woningeigenaar een uitgebreide lijst met producten en diensten.
Bij de brief zit een lijst met producten die de woningeigenaar kan aanschaffen met de voucher. Het bedrag mag besteed worden aan meerdere producten en bij verschillende winkels. De aanvraag moet alleen wel in een keer ingevuld worden.

Bij elke bouwmarkt of winkel die de producten van de lijst verkoopt. U koopt het product, neemt het bonnetje mee en vraagt aan de hand van het bonnetje online uw geld terug. Op het bonnetje moet duidelijk staan wat er mee gekocht is, waar en voor welk bedrag. Het artikel moet terug te vinden zijn op de lijst met producten.

De vouchercode is geldig tot voorjaar 2021 en is geldig zolang er nog geld in de pot zit. Op = op.

Dit wordt zodra we beginnen met de actie bijgehouden op de website (van de gemeente).

Veel gestelde vragen inkoopregeling

Na de zomer van 2020 kunt u zich aanmelden via de helpdesk of de website. Door alvast een mail te sturen naar duurzaam@heerenveen.nl krijgt u een bericht zodra de inschrijving open gaat.

Er komt dan een onafhankelijke adviseur bij u langs voor advies over isolatie en/of zonnepanelen bij u thuis. U ontvangt na het bezoek van de adviseur op maat gemaakte offertes van lokale bedrijven. Deze offertes zijn altijd vrijblijvend.

HR++(+) glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie, kozijnen, zonnepanelen en ventilatie met warmteterugwinning.

De bedrijven zijn op dit moment nog niet bekend.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Verduurzamen huis extra aantrekkelijk voor Friezen

Huizenbezitters in Fryslân krijgen een extra tegemoetkoming als zij hun woning energiezuiniger maken. De provincie wil met een investering van 5,2 miljoen euro  haar inwoners aanmoedigen om nu te kiezen voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, vloerisolatie of hoogrendementsglas. Alle energie die daarmee wordt bespaard beperkt de verandering van het klimaat. Friese bouw- en installatiebedrijven profiteren hier ook van als zij het verduurzamen mogen uitvoeren.

Huizenbezitters krijgen 10% extra subsidie bovenop de 30% die het Rijk nu verstrekt met de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Hiervoor moeten ze twee of meer isolatiemaatregelen laten uitvoeren en betalen. Mensen die hun spaargeld niet willen of kunnen inzetten, kunnen kiezen voor een Energiebespaarlening. Vanaf 1 september krijgen Friese aanvragers van de Energiebespaarlening Fryslân een korting van 0,5% op de rente. Ook Verenigingen van Eigenaars, komen in aanmerking voor de twee regelingen.

Aanvragen

De Friese aanvulling op de landelijke subsidie geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2020. De Energiebespaarlening is nu al aan te vragen, maar vanaf 1 september 2020 inclusief rentekorting.