Aldeboarn
Aldeboarn is een dorp in de gemeente Heerenveen. Tot 1 januari 2014 maakte het deel uit van de opgeheven gemeente Boarnsterhim. Het dorp telde in 2021 1.550 inwoners.
Het dorp is gelegen aan weerszijden van het riviertje de Boorne, niet ver van het Leppa Akwadukt, in de autosnelweg A32 tussen Heerenveen en Leeuwarden. Aldeboarn is vooral bekend door de jaarlijkse Gondelvaart op de laatste vrijdag van augustus.
Hebt u vragen over wonen, welzijn en zorg, dan kunt u bij een meitinker terecht. Iedere wijk en ieder dorp heeft een vaste meitinker. De meitinker zoekt samen met u een oplossing. Kunt u het probleem zelf oplossen? Bijvoorbeeld met familie, buren of vrijwilligers? Dan helpt de meitinker u daarbij. Maar als dat nodig is, kan de meitinker ook zelf een oplossing regelen.
- Wijk
- Aldeboarn
- Woonservicezone
- 6
- Rudger van Slooten
Tel: (0513) 61 78 96
E-mail: woonservicezone6@heerenveen.nl
Inloopspreekuur: elke maandagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur
Locatie: de Doarpskeamer, De Lange Miente 5, Akkrum.
Als dorp samenwerken aan de leefbaarheid van Aldeboarn. Begin 2021 is de pilot ‘DorpsOntwikkelingsMaatschappij Aldeboarn’ van start gegaan. Onder hun eigen naam Meidwaan yn Boarn (Meedoen in Aldeboarn) werken veel verschillende groepen op verschillende onderwerpen aan het verbeteren van de leefbaarheid in Aldeboarn.
Bijeenkomst
Op 11 juni 2022 vond de eerste dorpsbrede conferentie Boarn Iepen, Iepen Boarn plaats. De verschillende werkgroepen die onder de paraplu van Meidwaan yn Boarn opereren hebben hun visies, plannen en ideeën op deze dag met de inwoners van Aldeboarn gedeeld.
Gedeputeerde Klaas Fokkinga was op bezoek en kreeg een interessante rondleiding langs de verschillende werkgroepen.
Hij was onder de indruk wat er in de afgelopen periode al aan werk is verricht en aan informatie is opgehaald. De werkgroepen hebben op deze dag veel mensen uit Aldeboarn gesproken en gaan weer met nieuwe input en energie aan de slag met het vervolg.
Verschillende werkgroepen
Zo buigt de groep ‘Werk aan de winkel’ zich over de mogelijkheden voor een dorpswinkel/ontmoetingsplek, kijkt de groep ‘Economie en ondernemerschap’ naar het verbeteren van het ondernemersklimaat en wordt de woonbehoefte van inwoners onder de loep genomen door de groep ‘Wonen’. Dat is slechts een greep uit de onderwerpen, in totaal werken er tien groepen in de DOM! En dat gebeurt allemaal door mensen uit het dorp zelf, omdat zij er kennis van hebben of het interessant vinden.
Maar ze doen het niet alleen. Waar nodig komt er hulp en ondersteuning vanuit de gemeente of wordt een expert gevraagd. De groepen binnen de DOM kunnen elkaar ook helpen, als bijvoorbeeld twee ideeën goed bij elkaar passen. Door samen te werken kan er een vliegwiel ontstaan voor de leefbaarheid van het dorp. De DOM wordt ook begeleid door een DOMdenker. Die zorgt voor een goede samenwerking en legt verbindingen tussen goede ideeën en de juiste mensen.
Vanuit de Regio Deal Zuidoost-Friesland en de provincie Fryslân is er € 25.000,- procesgeld beschikbaar gesteld. Dit is niet voor de uitvoering van een project of idee, maar voor de voorbereiding. Denk aan een experts die iets uitzoeken of een ontwerper die een tekening maakt.
Bent u benieuwd, heeft u zelf een idee voor een werkgroep of wilt u aansluiten? Neem dan contact op met een van de kartrekkers van de werkgroepen of met het e-mailadres meidwaanynboarn@aldeboarn.frl.
De werkgroepen, en hun kartrekker, zijn:
- Wonen, vacant
- Fysieke ruimte, Jan de Kam
- Scholen, Ids Hemminga en Froukje Hartmans
- Recreatie en toerisme, Wietske van der Schaaf
- Economie en ondernemerschap, Wietske van der Schaaf
- Energietransitie, Duco Kramer
- Voorzieningen en verenigingen, Henk Dijkstra
- Werk aan de Winkel (voorheen Sociaal domein), Wiggele Talen (Caleidoscoop)
- Veenweidegebied, Jan de Kam
Jongerenwerker
Tim Weidenaar telefoon 06-52326761 mail t.weidenaar@caleidoscoopheerenveen.nlOpbouwwerker
Wiggele Talen telefoon 06-13133641 mail w.talen@caleidoscoopheerenveen.nlVSP’er
Janneke de Jong telefoon 06-52328075 mail j.dejong@caleidoscoopheerenveen.nl
Wat doet een jongerenwerker?
De jongerenwerkers zijn daar waar jongeren te vinden zijn. Niet alleen op school en in het jongerencentrum CASA, maar ook online, op hangplekken, op straat, in wijken en dorpen en in de zomer op de Heide. Zij leggen (en onderhouden) makkelijk contact.
Jongeren worden benaderd, geactiveerd, gestimuleerd en ondersteund bij de ontwikkeling van hun talenten en ambities. Gelijkwaardigheid staat voorop. Iedere jongerenwerker heeft zijn of haar eigen gebied en een schoollocatie (voorgezet onderwijs) waar ze makkelijk te vinden en te benaderen zijn.
Wat doet een opbouwwerker?
Opbouwwerkers ondersteunen groepen bewoners in buurten, wijken en dorpen bij het realiseren van wensen in de eigen leefomgeving. De opbouwwerker adviseert, verbindt en stimuleert bewoners om zelf actief aan verbetering van de situatie bij te dragen. Bent u het ergens niet mee eens, of heeft u een goed idee voor uw wijk/dorp/straat, we helpen u graag!
Wat doet een VSP’-er?
Een medewerker van het Vrijwilligers Servicepunt in de wijk (VSP’er) helpt u bij het vinden van een antwoord op uw vragen en kijkt naar de oplossingen met buren, vrienden of familie en activiteiten. Dank hierbij aan vragen als;
- u wilt graag vrijwilligerswerk doen maar weet niet waar je begint
- u zoekt een vrijwilliger die jou kan helpen bij kleine klusjes en/of tuinonderhoud
- u zorgt voor een ander en kan wel wat ondersteuning of advies gebruiken
- u ben nieuwsgierig welke activiteiten er in de buurt zijn en hoe u kunt aanhaken.
Plaatselijk Belang Aldeboarn
Secretariaat, Jacqueline Brauwers
Westein 2
8495 HB Aldeboarn
pleatslikbelang@aldeboarn.frl
Website: www.aldeboarn.frl