Gemeentelijke opvang Oekraïense vluchtelingen

Vanaf 1 juli kunnen er maximaal 150 vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen in het Hajé Hotel aan de Schans in Heerenveen. Van alle gemeenten wordt een bijdrage gevraagd, en langzaamaan raken de beschikbare bedden in Friesland vol. Met deze opvanglocatie biedt Heerenveen onderdak aan Oekraïense vluchtelingen waar ze in ieder geval 4 maanden kunnen blijven, met de mogelijke verlenging van nog eens 8 maanden.

Hajé Hotel

De gemeentelijke opvanglocatie wordt gehuisvest in het Hajé Hotel aan de Schans in Heerenveen. Naast dat het hotel de tijdelijke woonplaats van Oekraïense vluchtelingen wordt, verhuist ook de HUB-functie en crisisnoodopvang voor Oekraïners naar het hotel.

De HUB zorgt ervoor dat de vluchtelingen zo gauw als mogelijk een plekje krijgen in een meer permanente locatie. Lukt dat niet per direct, of komen er mensen in de avond aan, dan zijn er 100 plekken beschikbaar voor crisisnoodopvang; een ruimte om uit te rusten of te slapen. De Hoekstrahal waar de HUB en crisisnoodopvang voor Oekraïners tot nu toe waren gevestigd is vanaf september weer beschikbaar voor de reguliere gebruikers.

Vragen en antwoorden: opvang vluchtelingen door de gemeente

Hoe werkt de eerste ontvangst vluchtelingen uit Oekraïne?

Samen met de Friese gemeenten en de Veiligheidsregio Fryslân vangen we vluchtelingen uit Oekraïne op. In Fryslân moeten 2000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen komen.

Waar worden de vluchtelingen opgevangen?

Vanaf 1 juli 2022 is Hotel2Heerenveen (Hajé hotel) aan de Schans in Heerenveen in gebruik als HUB, een overstaplocatie. Vluchtelingen die worden doorverwezen naar Friesland gaan eerst naar Heerenveen. Hier kunnen ze zich registreren en op adem komen als dat nodig is. Ze verblijven hier maximaal twee nachten. Vanuit hier reizen vluchtelingen door naar een andere opvanglocatie waar ze voor langere tijd kunnen blijven.
Een van de opvanglocaties is Friesland is hetzelfde Hotel2Heerenveen, er kunnen op deze locatie maximaal 150 vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen.

Vangt Heerenveen meer vluchtelingen op?

Vanaf 1 juli 2022 vangt Heerenveen ook vluchtelingen op die langere tijd kunnen blijven. Dit omdat er nog altijd vluchtelingen uit Oekraïne ons land binnenkomen en het aantal beschikbare plekken volloopt.

Waar vangt Heerenveen vluchtelingen voor langere tijd op?

De gemeente Heerenveen heeft afspraken gemaakt met Hotel2Heerenveen (Hajé Hotel) aan de Schans in Heerenveen voor de opvang van maximaal 150 vluchtelingen. De afspraken gelden voor maximaal één jaar.

Is Heerenveen dan geen HUB meer?

De HUB-functie in Heerenveen blijft. Deze wordt gecoördineerd door de Veiligheidsregio Fryslân. Vanaf 1 juli is de HUB van de Hoekstrahal verhuisd naar Hotel2Heerenveen (Hajé Hotel). Naast de langdurige opvang is hier ruimte voor crisisnoodopvang voor Oekraïense vluchtelingen, crisisnoodopvang duurt maximaal twee nachten.

Waarom hoeven vluchtelingen uit Oekraïne niet naar een asielzoekerscentrum?

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zonder visum reizen binnen de Europese Unie. Zij hoeven dus geen asiel aan te vragen om in Nederland te mogen zijn. Vluchtelingen uit Oekraïne hoeven zich geen zorgen te maken over hun verblijfsrecht in Nederland. Als zij in bezit zijn van een Oekraïens paspoort, dan mogen zij sowieso 180 dagen in Nederland zijn. De procedure om op langere termijn in Nederland te blijven wordt nog door de IND uitgewerkt. Meer informatie is te vinden op de website van de IND.

In asielzoekerscentra wonen vluchtelingen en asielzoekers die wachten op hun asielprocedure en huisvesting. Als Oekraïners asiel aanvragen, komen zij wel in asielzoekerscentra terecht.

Worden er ook vluchtelingen uit andere landen opgevangen in Hotel2Heerenveen (Hajé Hotel)?

Nee, de beschikbare opvangplekken in Hotel2Heerenveen (Hajé Hotel) zijn alleen beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen. De Hoekstrahal is eerder wel gebruikt voor tijdelijke crisisnoodopvang voor vluchtelingen die geen plek hebben in Ter Apel. Het is mogelijk dat er opnieuw een verzoek komt voor tijdelijke opvang.

Ik wil graag helpen als vrijwilliger bij de Gemeentelijke Opvang. Waar kan ik mij aanmelden?

U kunt zich aanmelden als vrijwilliger via oekraïne@heerenveen.nl.

Heeft de opvanglocatie behoefte aan spullen of goederen (zoals speelgoed, dekens, kleding, beddengoed of iets anders)?

Voor nu is het niet nodig spullen of goederen in te zamelen of te doneren. Er is voldoende aanwezig. Bovendien voorziet de gemeente in de dagelijkse behoeften. Mocht er een specifieke behoefte ontstaan, dan wordt dit gecommuniceerd.