Veilig in Heerenveen

Veiligheid is een belangrijke voorwaarde om prettig samen te leven. Dit begint al thuis, in en rondom uw eigen woonomgeving. Bijvoorbeeld met beveiliging tegen brand en inbraak, veilig verkeersgedrag in uw straat en het terugdringen van overlast en geweld. Samenwerking van de gemeente, inwoners, veiligheidspartners en organisaties op dit gebied is onmisbaar. Samen zorgen we voor een optimaal leefklimaat, waarin iedereen zich veilig, betrokken en verantwoordelijk voelt.

Burgernet

Woont u of werkt u in Heerenveen en wilt u bijdragen aan een veiliger woon- en werkomgeving? Meld u dan aan bij Burgernet. U kunt zich aanmelden via de website van Burgernet.

Wat is Burgernet?

Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven in de gemeente. De centralist van de politiemeldkamer start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op.

Hoe werkt Burgernet?

Bij een Burgernetactie ontvangt u als Burgernetdeelnemer direct een ingesproken bericht of SMS op uw telefoon. In dat bericht vraagt de politie aan u uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Deelnemers die informatie hebben over het incident, bellen (gratis) terug naar het speciale telefoonnummer 0800-0011. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over het resultaat van de actie.

Wanneer wordt Burgernet ingezet?

De centralist van de meldkamer zet Burgernet in bij dringende zaken waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Denkt u hierbij aan zaken als:

  • diefstal of inbraak
  • doorrijden na een aanrijding
  • tasjesroof
  • geweld
  • vermiste personen

Verschil Burgernet en NL-alert

Burgernet is een ander systeem dan NL-alert. Burgernet vraagt de hulp van burgers. NL-alert informeert burgers over een ramp. Het verschil tussen deze systemen wordt uitgelegd in een kort filmpje.

WhatsApp

U kunt zelf in uw wijk WhatsApp gebruiken om onveilige situaties te signaleren. Via een WhatsApp-groep kunt u verdachte situaties delen met uw buren verderop. De gemeente en de politie werken mee aan dit initiatief. Wij helpen u graag met het opstarten van een WhatsApp-groep, hierbij kunt u denken aan promotiemateriaal (een handleiding en stickers). Heeft u belangstelling? U kunt uw groep aanmelden door middel van een formulier. Aan de deelname zijn spelregels verbonden. In de rechterkolom leest u welke. Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met gemeente Heerenveen (14 0513).

Spelregels voor WhatsApp-groep

De belangrijkste spelregels voor een WhatsApp-groep zijn:

  • Er is één beheerder;
  • De groep is niet veel groter dan 40 deelnemers;
  • Eén lid per huishouden;
  • Deelnemers zijn 18 jaar of ouder;
  • Laat buren en gemeente weten van uw initiatief.

Grote rampen

In veel meterkasten hangt de alom bekende kaart ‘wat te doen bij een ramp’. Deze informatie leest u ook in de algemene rampenfolder van het ministerie van Binnenlandse zaken een Koninkrijksrelaties. Bij een ramp, crisis of ernstige calamiteit kan het zijn dat u de sirene hoort. De sirene is om u te waarschuwen. Wanneer de sirene gaat (anders dan de eerste maandag van de maand om 12:00), stem dan af op de rampenzender Omrop Fryslân op 92,2 mHz.