Veiligheid
Ervaart u overlast? Wilt u bijdragen aan een veilige buurt? Weet u wat u moet doen bij een ramp? Al deze informatie vind u op deze pagina.
Veiligheid is één van de belangrijkste levensbehoeften van onze inwoners. De gemeente heeft de regie op het eigen lokale integrale veiligheidsbeleid. Samen met andere veiligheidspartners zoals de politie, het Openbaar Ministerie en (jeugd)zorginstellingen is de gemeente verantwoordelijk voor een goed integraal veiligheidsbeleid.
Daarnaast zijn inwoners en ondernemers belangrijke partners op het gebied van veiligheid. Dit vergt veel coördinatie zowel binnen de eigen gemeentelijke organisatie als daarbuiten met andere organisaties en instellingen. Daarom is het van belang om een Integraal Veiligheidsbeleid op te stellen waarin prioriteiten worden vastgesteld. Om het veiligheidsbeleid actueel te houden wordt dit plan één keer in de vier jaar opgesteld.
De komende vier jaar gaan we in het bijzonder aandacht besteden aan de volgende thema’s:
- Ondermijnende criminaliteit
- Veilige woon- een leefomgeving
- Digitale veiligheid
- Maatschappelijke onrust.
Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 (PDF 863 kB)
Wilt u graag iets bijdragen aan de veiligheid in uw buurt? Werk dan samen met gemeente en politie en download de Burgernetapp. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter de kans dat de politie snel een verdacht of vermist persoon opspoort.
Hoe werkt Burgernet?
Burgernet wordt ingezet om criminelen of vermiste personen op te sporen. Bijvoorbeeld bij:
- het doorrijden na een aanrijding;
- vermiste personen;
- diefstal of inbraak;
- beroving.
In onderstaande video ziet u hoe de Burgernetapp werkt, aan de hand van een nagespeelde voorbeeldsituatie.
Via de Burgernetapp ontvangt u een actiebericht wanneer zoiets gebeurt in uw omgeving. Iets gezien? Dan schakelt u via de app rechtstreeks met de politie.
De Burgernetapp is beschikbaar voor Android en Apple smartphones. Ga voor downloaden en meer informatie naar de website van Burgernet. Daar vindt u ook een instructievideo.
De kans dat er een grote ramp of crisis in uw buurt plaatsvindt, is klein. Toch zijn we met onze rampenplannen er goed op voorbereid. De gemeente speelt een grote rol op het gebied van rampenbeheersing. Maar dit doen we natuurlijk niet alleen. We werken veel samen met de politie, de brandweer en hulpverleners.
Wat moet ik doen als de sirene gaat?
Iedere maand worden de sirenes getest. Dit gebeurt op de eerste maandag van de maand om 12:00 uur. Er is dan dus niets aan de hand. Gaan de sirenes op een ander moment? Volg dan de volgende instructies:
- Ga naar binnen en sluit alle deuren, ramen en eventueel ventilatiesystemen;
- Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken en bied waar nodig onderdak;
- Zet de radio of televisie aan en luister naar de rampenzender voor informatie en instructies. Is de ramp bij u in de buurt? Luister of kijk dan naar Omrôp Fryslân. Bij een landelijke ramp is dit Nederland 1 of Radio 1;
- Moet u uw huis verlaten? Sluit dan het water, gas en licht af en neem alleen noodzakelijke spullen mee;
- Bent u onderweg? Neem dan waar mogelijk anderen mee en volg de route die de politie aangeeft. Ga naar een opvangcentrum of naar bekenden buiten het rampgebied;
- Voor hulpbehoevenden, bejaarden en scholieren regelt de instelling waar zij verblijven speciaal vervoer.
Wat moet ik juist niet doen bij de sirene?
Gaat de sirene af op een ander moment dan op het testmoment? Bel dan niet met de hulpdiensten. De telefoonlijnen kunnen dan overbelast raken, waardoor echte noodgevallen niet meer doorkomen. Haal ook niet uw kinderen uit school. De schoolleiding vangt ze op en zorgt ervoor dat ze veilig zijn.
Meer informatie
Bij het meldpunt van Meld Misdaad Anoniem kunnen inwoners en ondernemers volledig anoniem zaken melden waarbij zij vermoeden dat er criminaliteit in het spel is. Zoals drugshandel, mensenhandel, geweld, ondermijning of woonfraude.
Onafhankelijk
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en maakt geen onderdeel uit van de politie. Het meldpunt stuurt de melding door naar een of meer partners waar zij mee samenwerken zoals de politie, de Koninklijke Marechaussee, de Nederlandse Arbeidsinspectie, de netbeheerder of de gemeente. Dit doen ze alleen als de melding concreet is en de anonimiteit van de melder kan worden gegarandeerd.
Voor gemeenten kunnen meldingen ook nuttig zijn, bijvoorbeeld bij de aanpak van ondermijning en criminaliteitsbestrijding. Gemeenten ontvangen deze meldingen alleen als zij zijn aangesloten op het netwerk van Meld Misdaad Anoniem. Gemeente Heerenveen is aangesloten.
Melden
Melden kan 24 uur per dag online via Anoniem melden | Meld Misdaad Anoniem
Melden kan ook telefonisch via telefoonnummer 0800-7000. Op werkdagen van 08.00-22.00 uur en in het weekend van 09.00-17.00 uur. Meldingen via mail of post worden niet behandeld, maar gelijk vernietigd.