Gehandicaptenparkeerkaart

Overzicht

Kunt u door lichamelijke beperkingen niet meer dan honderd meter zelfstandig lopen? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen bij de gemeente. Deze is maximaal vijf jaar geldig.

Soorten gehandicaptenparkeerkaart

Er zijn drie soorten gehandicaptenparkeerkaart:

  • bestuurderskaart: u bent zelfstandige bestuurder van een auto of brommobiel.
  • passagierskaart: u bent voor uw vervoer van deur tot deur afhankelijk van de hulp van een andere bestuurder.
  • instellingenkaart: u verblijft in een speciaal ingerichte zorginstelling. Wanneer de instelling het vervoer verzorgt van mensen met een beperking, kan zij een instellingenkaart krijgen.

Aanvragen

Als u voor de eerste keer een gehandicaptenparkeerkaart hebt aangevraagd, dan zal er altijd extern advies worden ingewonnen. Deze medisch adviseur die door de gemeente wordt aangewezen, adviseert de gemeente. Dit advies neemt de gemeente altijd over. Bij een verlenging van de GPK kan de medische keuring meestal achterwege blijven als u nog steeds voldoet aan de gelden criteria.

Aanvragen doet u eenvoudig met een online formulier. Hiervoor hebt u DigiD nodig.

Kosten

De kosten voor de eerste aanvraag inclusief de medische keuring zijn € 138,45. Bij een verlenging van uw gehandicaptenparkeerkaart zijn de kosten € 65,95 exclusief de keuring. Dit bedrag moet u ook betalen wanneer u tussentijds een nieuwe kaart moet aanvragen omdat u bijvoorbeeld uw kaart kwijt bent.