Witgoedwissel
Ruil gratis uw oude koelkast, vriezer of wasmachine om
Heeft u de energietoeslag 2023 ontvangen en heeft u thuis een koelkast, vriezer of wasmachine die ouder is dan tien jaar óf een energielabel heeft dat lager is dan B volgens het oude energielabelsysteem? Dan kunt u uw oude apparaat inruilen voor een zuiniger model. Dat noemen we de witgoedwissel.
Over de witgoedwissel
Een oude koelkast, vriezer of wasmachine gebruikt veel stroom. Met de witgoedwissel krijgt u van de gemeente een nieuw apparaat dat minder stroom verbruikt. Nadat u zich heeft aangemeld, komt een energiecoach langs om samen te bekijken of u kunt meedoen aan de witgoedwissel. Als dat zo is, kijkt de energiecoach welk apparaat het meest energie slurpt en dus het beste kan worden vervangen. U kunt meteen een nieuw apparaat uitzoeken, en de energiecoach bestelt het voor u.
Wie kan meedoen aan de witgoedwissel?
U kunt meedoen als u in de gemeente Heerenveen woont en de energietoeslag 2023 heeft ontvangen. Een andere voorwaarde is dat u witgoed heeft dat óf tien jaar of ouder is óf een energielabel heeft dat lager is dan B, volgens het oude energielabelsysteem.
Witgoedwissel, stap voor stap
Klik op de afbeelding om deze groter te maken. De stappen leest u ook de in de tekst onder de afbeelding.
-
Vraag en antwoord
Meld u aan voor de witgoedwissel.- Binnen tien weken komt een energiecoach bij u langs. De energiecoach kijkt samen met u of u een apparaat heeft dat energie slurpt en aan vervanging toe is.
A. Als dat zo is, kunt u direct een nieuwe koelkast, vriezer, koel-vriescombinatie of wasmachine uitzoeken.
B. Heeft u geen apparaat dat ouder is dan tien jaar óf een energielabel lager dan B heeft? Dan komt u helaas niet in aanmerking. - A. U krijgt een beschikking via de post of e-mail.
B. U krijgt een afwijzing via de post of e-mail. - De energiecoach bestelt het nieuwe apparaat voor u bij de leverancier.
- De leverancier neemt contact op over de bezorging. Het nieuwe apparaat wordt binnen drie weken geleverd.
- Toet-toet! De leverancier is er. Hij installeert het apparaat en neemt uw oude apparaat meteen mee terug.
- Wilt u meer energie én geld besparen? Maak een gratis vervolgafspraak met de energiecoach.
Aanmelden
Meld u hier aan:Mag ik mijn oude apparaat houden of aan iemand anders weggeven?
Nee, het oude apparaat wordt opgehaald. U maakt afspraken met de energiecoach over de koelkast, vriezer of machine die vervangen wordt. De energiecoach maakt een foto van het apparaat en noteert het serie- en modelnummer. Die informatie gaat naar de leverancier, die het oude apparaat meeneemt als ze het nieuwe apparaat bezorgen.
Wat is een energielabel?
Op veel elektrische apparaten staat een energielabel. Dat label laat zien hoe zuinig het apparaat is met stroom. Er zijn labels van A tot en met G. Energielabel A betekent heel zuinig, en G betekent niet zo zuinig. Sinds 1 januari 2021 is er een nieuw systeem voor energielabels. Dat past beter bij hoe apparaten nu presteren.
Als u mee wilt doen met de witgoedwissel, moet u een apparaat hebben met een energielabel dat lager is dan B volgens het oude systeem. U vindt de pagina energielabel op de website van Milieu Centraal meer informatie over het energielabel.
Kan ik meerdere apparaten vervangen?
Nee, per aanvraag wordt maximaal één apparaat vervangen. U kunt één aanvraag doen per huishouden.
Hoe wordt mijn aanvraag getoetst?
U mag meedoen aan de witgoedwissel als u:
- woont in de gemeente Heerenveen;
- de energietoeslag 2023 heeft ontvangen;
- een koelkast, vriezer of wasmachine die ouder is dan tien jaar óf een energielabel lager dan B heeft, volgens het oude energielabelsysteem.
Wat is de energietoeslag?
De energietoeslag is extra geld (€800) dat aangevraagd kan worden door huishoudens met een laag inkomen, om hen te helpen hun energierekening te betalen.
Meer over de energietoeslag leest u op de pagina energietoeslag.Kan ik de energietoeslag nog aanvragen?
Nee, u kunt geen energietoeslag meer aanvragen.
Mijn aanvraag is afgewezen. Met wie kan ik contact opnemen?
U kunt een mail sturen naar witgoedwissel@heerenveen.nl.
Wat is Eén voor één groener?
‘Eén voor één groener’ is de campagne die we als gemeente Heerenveen gelanceerd hebben. Via de campagne vragen we aandacht voor onze klimaatdoelstelling, delen we handige tips om energie te besparen en inspirerende verhalen van inwoners die u al voorgingen. De witgoedwissel is onderdeel van de campagne. Zie ook: website Eén voor één groener.
Ik heb een vraag over mijn witgoedwissel of de levering van het apparaat. Met wie kan ik contact opnemen?
Samen met de energiecoach heeft u besproken welk nieuw apparaat u krijgt en welke witgoedleverancier deze zal bezorgen. De details van deze afspraken staan op het formulier dat de energiecoach voor u heeft achtergelaten.
Voor vragen over de levering van het apparaat kunt u contact opnemen met de leverancier:- Electroworld Rinze Hofman mail electroworld@rinzehofman.nl telefoon (0513) 62 52 14
- EP Van der Molen mail verkoop@epvandermolen.nl telefoon (0513) 46 20 65
- Expert Heerenveen B.V. mail heerenveen@expert.nl telefoon (0513) 43 53 36
Ik heb een vraag of klacht over mijn nieuwe apparaat, bij wie moet ik zijn?
Dan kunt u terecht bij de leverancier die het apparaat heeft geleverd.
- Electroworld Rinze Hofman mail electroworld@rinzehofman.nl telefoon (0513) 62 52 14
- EP:Van der Molen mail verkoop@epvandermolen.nl telefoon (0513) 46 20 65
- Expert Heerenveen B.V. mail heerenveen@expert.nl telefoon (0513) 43 53 36
Waarom energie besparen?
Gemeente Heerenveen heeft een duidelijk duurzaamheidsdoel, zie de website Eén voor één groener: in 2050 willen we klimaatneutraal zijn. We werken hier samen stap voor stap aan met de campagne Eén voor één Groener, en zuinig omgaan met energie hoort er ook bij. Waarom? Twee belangrijke redenen:
- Lagere energierekening: door minder energie te gebruiken, hoeft u ook minder te betalen.
- Milieuvriendelijkheid: bij de productie van energie komt CO2 vrij, wat schadelijk is voor het milieu; het zogenoemde broeikaseffect. Om dit te beperken, kunt u energie besparen door mee te doen aan de witgoedwissel of door het plaatsen van bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie of door ledlampen te gebruiken.
Meer energie én geld besparen?
Er zijn meer mogelijkheden om uw huis duurzamer te maken en tegelijkertijd energie en geld te besparen.
- Energiecoach: Maak gratis een afspraak met onze energiecoach Jinke Kleistra. Ze geeft praktische tips om energie te besparen. Dit gaat niet om grote investeringen, maar om kleine aanpassingen in huis of verandering in gewoonten.
- Het energieloket: ontdek welke simpele stappen u direct thuis kunt nemen.